23 Jonge Franciscanessen brengen tijdelijk leven in de brouwerij

vrijdag 29 maart 2019 17:50
VEGHEL – Het wordt de komende drie weken een drukte van belang bij de zusters Franciscanessen in Veghel. Een internationaal gezelschap van 23 collega zusters arriveert vrijdag 5 april bij het klooster in de Deken van Miertstraat. “Deze Franciscanessen, afkomstig uit de Filippijnen, Thailand, Japan, Indonesië en Kenia komen op uitnodiging van de Congregatie naar het Moederhuis in Veghel. Enerzijds om het 175-jarig bestaan mee te vieren en anderzijds om terug te gaan naar de wortels van het bestaan”, aldus Overste Gerda van Gogh.
‘Back to he Roots’, zo luidt het programma dat de buitenlandse zusters krijgen voorgeschoteld. Volgens Overste Van Gogh zijn het allemaal zusters Franciscanessen van Veghel die hun vorming echter in eigen land kregen. Ze hebben veel gehoord over Deken van Miert en over zuster Theresia, een van de eerste kloosterlingen van de Franciscanessen. Ze willen ook weten wie dat dan waren, waar en hoe zij leefden en waar zij nu hun laatste rustplaats hebben. Van Gogh hierover: “Daarover geven we een stukje geschiedenis mee en bezoeken we met hen de plaatsen waar zij leefden. Ook de tentoonstelling die we hierover in het klooster hebben nemen we daarin mee”.

Leven in de brouwerij
Volgens de overste kunnen de 48 zusters die momenteel nog in het moederhuis wonen niet wachten op de komst van hun veel jongere collega’s. “Onze zusters hier zijn gemiddeld 88 jaar. Een beetje leven in de brouwerij kan geen kwaad. Daar leven onze zusters ook van op. Het is voor iedereen van ons goed om elkaar te ontmoeten. Dat geldt ook voor die 23 zusters onderling. Ze weten dat ze collega’s in verschillende landen hebben maar kennen elkaars cultuur en problemen niet. Daarom is het goed dat ze een keer samenkomen”.

Dagje Amsterdam
Hoewel de inwoners van Veghel de oudere zusters wel eens tegenkomen in het winkelcentrum, zal de aanwezigheid van het internationale gezelschap extra opvallen, denkt overste van Osch. “Die vliegen regelmatig het centrum in om het een en ander voor het thuisfront te kopen”. Voor hen blijft het overigens niet bij Veghel alleen. Het gezelschap bezoekt ook andere plaatsen die betrekking hebben op de congregatie, zoals Roosendaal, het oude klooster in Zijtaart en het Erfgoedcentrum in St. Agatha. Het programma vermeldt ook een dagje Amsterdam, want naar Nederland komen zonder een bezoek aan de hoofdstad kan volgens overste van Gogh natuurlijk niet. Maandag 29 april vertrekken de 23 zusters weer naar hun eigen missiegebied.

55 Plusshow
In het senioren radioprogramma de 55 Plusshow op Omroep Meierij is zondagavond 31 maart tussen 20.00 en 22.00 uur een interview met overste Gerda van Gogh te horen.