Team Meierijstad: huwelijkspartners die tevergeefs op liefde hoopten

woensdag 13 maart 2019 19:51
MEIERIJSTAD – Wie een antwoord zoekt op de vraag waarom Team Meierijstad in twee ongelijke stukken is gebroken zal dat niet vinden bij het grootste slachtoffer: Eus Witlox. Hij legde als gevolg van de breuk zijn taak als wethouder neer. “Er was geen chemie meer”, is zijn enige verklaring. Hart voor Schijndel heeft al aangekondigd daar geen genoegen mee te nemen en eist een openbaar debat.
Maar dat is maar de helft van het verhaal. Er is binnen de fractie van Team Meierijstad nooit chemie geweest. Dat blijkt uit de woorden van TM-raadslid Pascal Timmers. De partij ontstond bij de fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Team Meierijstad was een samenraapsel van partijen uit die verschillende dorpen. Ze vormden één fractie en onderschreven het coalitieakkoord, maar gaande de rit bleken ze toch op veel punten heel verschillend te denken. De chemie die er niet was, bleek er ook niet te komen.

Huwelijk
Het verhaal lijkt op een huwelijk dat strandt en waarvan de partners zeggen dat de chemie weg is en er vervolgens ééntje als ergste argument bedenkt dat die ander nooit het dopje op de tandpastatube deed. “Dat is een metafoor die heel goed weer geeft hoe het is”, zegt Timmers. “Er was ook absoluut geen sprake van een vechthuwelijk. En ook nu zijn we nog steeds goed met elkaar”. Maar er is dus geen chemie meer. Het was een verstandshuwelijk zonder liefde.

Witlox aangeslagen
Witlox wilde vanmiddag wel een verklaring geven, maar veel meer zei hij er niet over. Het onderhoud duurde ook heel kort. Witlox was duidelijk aangeslagen door de gang van zaken en TM-voorzitter Jeanne Hendriks hield hem uit de wind.

Eus Witlox trad af, zijn partijgenoot en collega wethouder Eric van den Boogaard blijft zitten. Witlox is niet alleen zijn baan als wethouder kwijt, hij verliest ook zijn partij. Eus Witlox was bij de fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode initiatiefnemer van Team Meierijstad. Hij bedacht ook de naam en zag zijn club met elf zetels in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Meierijstad komen. Met als beloning twee wethouders. Halverwege de rit moet hij vaststellen dat zijn project en levenswerk het niet heeft gered.

Verschillend pluimage
Volgens partijvoorzitter Jeanne Hendriks is er geen directe oorzaak waarom de partij nu elkaar valt. Volgens haar was van meet af aan dat het moeilijk was om al die politici van verschillend pluimage uit die verschillende gemeenten op één lijn te krijgen. Er was volgens Hendriks al heel weinig chemie en die is nu helemaal weg. De fractie haalde er nog wel een externe coach bij, maar die kreeg het ook niet voor elkaar.

Maandag is er een extra ledenvergadering van Team Meierijstad. De leden bepalen dan hoe het verder moet. Het kan zijn dat één van de splitsingen als TM verder gaat, maar dat hoeft niet.