Studenten Leijgraaf ingezet om eenzaamheid ouderen op te lossen

woensdag 20 februari 2019 19:19
MEIERIJSTAD – Tien organisaties in Meierijstad hebben de handen ineen geslagen om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Onder de naam “Samen Wel Thuis” gaan ze plannen ontwikkelen om dit probleem aan te pakken. Binnen de samenwerking is een belangrijke rol weggelegd voor ROC de Leijgraaf. Studenten van de onderwijsinstelling gaan zorgorganisaties ondersteunen bij de aanpak van eenzaamheid. De samenwerkingsovereenkomst werd woensdag getekend.
‘Samen Wel Thuis’ is een samenwerking van de gemeente Meierijstad, ROC de Leijgraaf, Welzijn de Meierij, ONS Welzijn, BrabantZorg, Area, Dementievriendelijk Meierijstad, Laverhof, GGZ Oost Brabant en het Pieter BrueghelHuis. Samen gaan ze zich inzetten om zelfstandig wonenden uit hun sociale isolement te halen en hun welzijn te bevorderen.

Ondersteuning door studenten
Regiodiecteur Hans de Jong van de Leijgraaf over de rol van de studenten: “Bij De Leijgraaf beloven we onze studenten praktijkgericht onderwijs. In de praktijk leren ze immers pas écht hoe het er in het leven aan toegaat. ‘Samen Wel Thuis’ is een schoolvoorbeeld van hoe we die belofte inlossen door samen te werken met bedrijven en instellingen in de regio. Onze studenten gaan straks diverse activiteiten uitvoeren om de eenzaamheid onder inwoners te bestrijden. Daarmee helpen we niet alleen de inwoners, maar ontlasten we ook mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Op die manier dragen onze studenten bij aan de aanpak van een maatschappelijk probleem én maken ze kennis met de praktijk. Een klassieke win-win-situatie dus.”

Nieuwe oplossingen
Bij zorgorganisatie ONS Welzijn zien ze de ondersteuningsvraag van kwetsbare mensen met de dag toenemen. Om het alsmaar groeiende maatschappelijke probleem op te lossen, of in ieder geval te verzachten, is er vooral behoefte aan nieuwe oplossingen, vertelt procesadviseur Gonnie Smulders.
“De beste oplossingen komen vaak tot stand door nieuwe verbindingen. ‘Samen Wel Thuis’ moet ervoor zorgen dat we het anders gaan doen dan we al deden. Dat moet ook wel, want anders hadden wij de antwoorden al gevonden. Ik voel bij alle partners een enorme drive en welwillendheid om onze gezamenlijke doelstellingen tot een succes te maken. Bovendien is dit initiatief natuurlijk een geweldige basis om studenten op een betekenisvolle manier kennis te laten maken met een baan in de zorg.”