Rooienaar Wouter van der Staak op kandidatenlijst Europees Parlement

vrijdag 17 mei 2019 18:47

MEIERIJSTAD-De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden aanstaande donderdag 23 mei plaats. Bij de SP staat Rooienaar Wouter van de Staak op plaats 7 op de kandidatenlijst.

Van der Staak is lid geweest van de Provinciale Staten in Noord-Brabant en heeft zich daar sterk gemaakt voor kleine, startende ondernemers. Daarnaast is hij opgekomen voor solidariteit met mensen uit de LGBT-gemeenschap(lesbi, gay, bisexual, transgender).

'Een ver-van-mijn-bed-show'
Iedere wet die de Tweede Kamer maakt, moet voldoen aan de Europese normen. “Voor veel mensen zijn de verkiezingen een ver-van-mijn-bed-show, maar Europa heeft wel degelijk invloed op de Nederlandse politiek”, zegt Van der Staak. “Daarom vinden wij van de SP dat Brussel niet de baas moet worden.” 

In het Europees Parlement gaat het over veel onderwerpen die ook de landelijke politiek aangaan. “Zaken zoals vluchtelingen, arbeidsmigratie, het klimaat en nog vele onderwerpen die dus niet ophouden bij de grenzen van een land komen aan bod.”

'Brusselse bemoeienis een halt toeroepen'
Het Europees Parlement is bedoeld om de samenwerking in Europa te bevorderen. “Dat is een mooie gedachte, maar het is ook vaak misgegaan. Grote multinationals hebben door te lobbyen meer invloed op de het beleid dan burgers, dat moet stoppen.”

De SP vindt dat de burgers de baas moeten zijn in een democratie. “De SP wil wel samenwerkingen in Europa, maar we roepen de Brusselse bemoeienis over onze pensioenen, ons openbaar vervoer en ons leger een halt toe.”

'Hoop doet leven'
Van der Staak staat op plaats zeven van de lijst voor de SP. Hij houdt zich vooral bezig met het onderwijs en heeft zich in het verleden hard gemaakt voor de positie van het mbo. “Mocht ik gekozen worden, dan ga ik ervoor zorgen dat ieder kind waar mogelijk het beste onderwijs krijgt.”

Of Hij zelf in het Europees Parlement komt, is moeilijk te zeggen. Op dit moment heeft de SP twee zetels in het Europees Parlement. “Natuurlijk hoop ik dat het er bij deze verkiezingen meer worden, maar zeven zetels halen zou een wonder zijn. Tja, hoop doet leven. “