Pubers ondervinden aan den lijve hoe politiek omgaat met drugs en alcohol

donderdag 14 februari 2019 22:47

MEIERIJSTAD – Voor het eerst worden in  het voortgezet onderwijs in Meierijstad politieke jongerendagen gehouden. Het thema is: ‘Alcohol & Drugs en Jeugd’. Om te ontdekken hoe de politiek daar mee om moet gaan de jongeren het hele politieke proces doorlopen, een voorstel maken en een besluit nemen.

Aftrap
Het Elde College is het eerst aan de beurt. Op woensdag 20 februari gaan 80 leerlingen in gesprek met raadsleden en ambtenaren om tot een concreet voorstel te komen.

Ook gaan ze met elkaar in debat. Zo ervaren ze wat het is om een voorstel te onderbouwen en te verdedigen. De dag begint om 9.00 uur en duurt tot 16.00 uur en wordt gehouden in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode.

Programma
Locoburgemeester Witlox zal om 9.00 uur de dag openen. Aansluitend geven raadsleden hun visie en wordt het thema ambtelijk toegelicht. Om 9.30 uur gaan de leerlingen in groepen uiteen om een idee te bedenken en een voorstel te maken. Om 14.00 uur is er een bijzondere commissievergadering.

Commissievergadering
In de commissie presenteren leerlingen hun voorstellen en gaan hierover met elkaar in discussie. Uiteindelijk wordt er gestemd en zal duidelijk worden welk voorstel op de meeste steun kan rekenen.

Tot slot wordt bekendgemaakt welke groep het beste idee heeft, wie de beste debater is en wie de beste groepsvoorzitter is.