Politieke partij ziet gat in de markt: Hart’s Zomerfestival in teken van geluk

woensdag 10 juli 2019 15:49
MEIERIJSTAD - Barst het in Nederland in het algemeen en Brabant in het bijzonder van de festivals, nu is er ook een politieke partij die een eigen festival organiseert. De Meierijstadse partij Hart houdt vrijdagavond 30 en zaterdag 31 augustus overdag, de eerste editie van Hart’s Zomerfestival. Een avond en een dag lang gaat het over het geluk van de inwoners van Meierijstad en hoe dit positief kan worden beïnvloed.

 

Wat doen inwoners zoal om het geluk van mensen op straat-, buurt-, wijk- en dorpsniveau te vergroten? En wat doen gemeente en politiek op dit gebied? En zouden ze kunnen doen? Om dit soort vragen gaat het tijdens de talkshows, debatten en presentaties.

Aan het woord komen professionals en vrijwilligers uit de diverse kernen van Meierijstad. Maar ook van buiten de gemeente doen allerlei deskundigen en betrokkenen hun opwachting. Eén van hen is Tweede Kamerlid René Peters (CDA).
 
Gezelligheid

“Een festival zou geen festival zijn, als er niet ook veel gezelligheid en ander vermaak is”, zegt Laurens van Voorst, fractievoorzitter van Hart en een van de organisatoren. “Er is muziek, we bieden een gezellige lunch aan en er is voldoende gelegenheid om onder het genot van een drankje te kletsen. Aan andere leuke intermezzo’s wordt nog gewerkt.”

Gemeenteraadslid Mirjam van Esch: “Het festival wordt meer dan een gezellige afsluiting van het zomerreces. We vinden dat al het handelen van raadsleden, wethouders en ambtenaren erop gericht moet zijn om het geluk van inwoners te vergroten. En dat kan. Welbevinden is niet alleen meetbaar, zo blijkt, het kan door overheidsmaatregelen positief worden beïnvloed.”

Geluksmonitor
Het is de reden dat Hart onlangs nog bij het college pleitte voor de invoering van een zogeheten geluksmonitor, een instrument waarmee het welbevinden van inwoners kan worden vastgesteld. De resultaten van zo’n meting kunnen worden gebruikt bij het vaststellen of bijsturen van beleid en de uitvoering daarvan.

Uit onderzoek blijkt dat geluk positief wordt beïnvloed door verbondenheid met andere mensen, optimisme over de toekomst, van betekenis zijn voor anderen, gezondheid en gevoelens van veiligheid. Negatieve factoren zijn zorgen over de economische of financiële situatie, eenzaamheid en gevoelens van ongelijkheid. Mensen met theoretische opleidingen voelen zich, zo blijkt uit onderzoek, gelukkiger dan mensen met praktische opleidingen.

Taak gemeente
Hart-gemeenteraadslid Lambèr Gevers “Uit deze gegevens blijkt dat het zin heeft om doelbewust te werken aan het welbevinden van mensen. Daar ligt een taak voor de gemeente, de gemeentelijke politiek en inwoners die in staat zijn zich voor hun omgeving in te zetten. Hen willen we met dit festival bereiken”.