Opeens zijn er woningbouwplannen voor Olland: 'dorp zit niet op slot'

donderdag 07 november 2019 23:13

MEIERIJSTAD – Er zijn twee plannen voor woningbouw in Olland. Maandag praten de vakwethouders daarover. Als die plannen aan de eisen voldoen dan komt het plan in het college van burgemeester en wethouders. Binnen een paar weken worden de plannen dan voorgelegd aan de gemeenteraad.

Dat zei wethouder Rik Compagne donderdag tijdens de raadsvergadering. Hij kwam met dat nieuws naar aanleiding van moties van Lokaal en Gemeentebelang Meierijstad. Die wilden via moties het college onder meer dwingen uiterlijk 1 maart 2020 met plannen te komen om de woningbouw in de kleine kernen vlot te trekken. Het gaat dan vooral om huizen in Keldonk en Olland.

Geitenhouderijen
In Olland kan niet gebouwd worden omdat er in dat dorp twee geitenhouderijen zijn binnen een straal waarvan niet gebouwd kan worden. Volgens Lokaal en Gemeentebelang zit dat dorp op slot. Omdat er voor Olland twee plannen zijn voor meerdere huizen zit Olland niet op slot, aldus de wethouder.

Beide moties werden uiteindelijk ingetrokken omdat Lokaal en Gemeentebelang Meierijstad vonden dat Compagne voldoende had duidelijk gemaakt dat hij zijn best doet de woningbouwproblematiek aan te pakken. 

Tijdens de discussie was al duidelijk dat geen van beide moties een meerderheid zou krijgen. Andere partijen vonden het enerzijds te beperkt dat werd gepleit voor de aanpak van de woningbouw in kleine kernen terwijl er in de grote kernen ook behoefte is aan huizen. Anderzijds waren partijen van mening dat het college van burgemeester en wethouders al voldoende doet om de woningbouw vlot te trekken.