Oorlogsveteraan Dick Klein opent uitbreiding Geronimo museum Eerde

dinsdag 10 september 2019 11:24
EERDE - Pete Hoekstra, ambassadeur van de VS, WO2-veteraan Richard (Dick) Klein en burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad openen op dinsdag 17 september de uitbreiding van het Geronimo museum in de St. Antonius molen in Eerde. Het bijzondere is dat korporaal Dick Klein op 18 september 1944 naast sergeant Jacob Wingard op de steenzolder van de molen stond toen Jacob door een Duitse sluipschutter dodelijk werd getroffen.

Het Geronimo museum in de St. Antonius molen in Eerde vertelt het verhaal van WO2, de bezetting, de bevrijding, de vreugde, maar ook het onvoorstelbare verdriet wat er in de dagen van de bevrijding geleden werd. Persoonlijke spullen, foto’s en uitrustingstukken vertellen gedetailleerd de belevenissen van de personen die aan deze strijd hebben deelgenomen. Elk stuk in het museum heeft zijn eigen geschiedenis en dat maakt het Geronimo museum erg uniek. De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de uitbreiding van het Geronimo museum. In deze uitbreiding krijgt o.a. het (Crossroads) verhaal van Carman Ladner en Elaine Smith een prominente plek. Maar bijvoorbeeld ook enkele uniformen van soldaten die in Eerde en zelfs in de beroemde “battle of the sanddunes” gevochten hebben.

Bezichtigen
Met het museum en de completering ervan met deze uitbreiding hopen wij dat mensen zich bewuster worden van de gevolgen van een oorlog en de strijd die er geleverd is. Gevolgen voor soldaten, hun families, maar ook voor mensen voor wiens vrijheid zij gestreden hebben. Na de herdenking in Eerde op dinsdag 17 september, kunnen geïnteresseerden de museumuitbreiding bezichtigen.