Van Pietenstal naar Kerststal

SCHIJNDEL - Je kunt er bijna niet omheen, de Kerststal aan de Boschweg in Schijndel. Al acht jaar bouwt Marius Verbruggen tegen Sinterklaastijd deze stal op voor de Sinterklaasliefhebbers. Zodra de Goedheiligman het land uit is wordt de stal omgetoverd tot kerststal.

Het begon met twee coniferen
Voor Marius Verbruggen is het bouwen van de stal bijna routine geworden. Verbruggen: “Het is alweer 30 jaar geleden dat ik In mijn vorige woonplaats Hilversum samen met de buren voor het eerst enkele coniferen van verlichting heb voorzien. Stukje bij beetje is dit steeds meer geworden. Toen ik een kerstgroep op de kop kon tikken kwam het moment om die in een kerststal onder te brengen”.
Belangstelling
Verbruggen over de media-aandacht voor de kerststal: “In Hilversum wilden ze in oktober al komen filmen zo groot was daar de belangstelling. Ik was ook te gast in de TV show bij Jos Brink en andere Vijf-uur shows. Het was echt bekend toen. Ook in Schijndel kan Verbruggen rekenen op veel belangstelling voor de stal. Dat begint al met Sinterklaas waarbij de kinderen liedjes voor de Pietenstal zingen waarbij er meestal ook wel iets lekkers ligt bij de stal. De komende kersttijd kan menig voorbijganger genieten van de mooie beelden en aankleding. Vooral tijdens de donkere uren is de kerststal en de verlichting een waar schouwspel en zeker een bezoekje waard.
Hulp
Bij de opbouw van de Pieten- en later kerststal en worden er ‘hulptroepen’ ingevlogen. Naast hun petekind komt ook de broer van Marius, Henk Verbruggen helpen: ‘Ik vind het knap dat Marius het ieder jaar weer voor elkaar krijgt om deze stal op te bouwen. Ik vind het fijn om hem mee te kunnen helpen. We bouwen samen de Pietenstal en de kerststal en we breken het ook weer samen af”.

Kerststal aan de Boschweg in Schijndel
Fotograaf: Jan van Oort
Kerststal aan de Boschweg in Schijndel
Fotograaf: Omroep Meierij