Erna Krüsemann promoveert thuis tot doctor

Na goedkeuring proefschrift ook uitstekende verdediging

SINT-OEDENRODE – Gisterenmiddag, op woensdag 17 maart, ontving Erna Krüsemann (28) in het bijzijn van familieleden haar academische graad na vier jaar promotieonderzoek. Zij mag zich voortaan doctor (dr.) noemen. In opdracht van het ministerie van VWS, bij het RIVM, onderzocht zij de aantrekkelijkheid van smaaktoevoegingen in vloeistoffen voor elektronische sigaretten.

De dag ervoor was het een spannende dag. Het proefschrift van Erna was goedgekeurd, maar moest nog gepresenteerd en verdedigd worden tegenover vier leden van de promotiecommissie. Dat gaat er heel officieel aan toe, gekleed in een toga. Tijdens de online meeting keken collega’s, vrienden en familieleden mee. Maar ook veel mensen die werkzaam zijn in de tabaks-onderzoekwereld (WHO, de Amerikaanse FDA en andere onderzoekers uit Amerika, Singapore en bijvoorbeeld Griekenland) luisterden geboeid mee naar de Engelstalige inhoudelijke bespreking van het onderzoek.

“Ik vind het belangrijk dat ik iets kan betekenen voor de volksgezondheid”, vertelt Erna enthousiast. “Dat mensen er echt iets aan hebben. Ik vind het vreselijk als een onderzoek ergens onderaan in een archiefkast komt te liggen.”

Erna is geboren en getogen in Sint-Oedenrode. Ze studeerde in Utrecht Biomedische Wetenschappen, gevolgd door de master Science & Business Management. Het promotieonderzoek gebeurde onder begeleiding van het RIVM en de universiteit van Wageningen. De verdediging hiervan vond vanwege de corona maatregelen niet in de Aula in Wageningen plaats, maar bij haar ouders thuis in Sint-Oedenrode.

Verdediging het bijzijn van paranimfen Anne Havermans (links) en Jannet Krüsemann

De overheid stimuleert een gezonde leefstijl

In het Nationaal Preventieakkoord zijn allerlei beleidsregels opgesteld om ongezond gedrag te voorkomen. Het promotieonderzoek van Erna levert relevante data op waarmee keuzes kunnen worden gemaakt om jongeren tegen het gebruik van e-sigaretten te beschermen en om rokers van hun tabaksverslaving af te helpen. E-sigaretten zijn beschikbaar in allerlei verschillende smaken, wat het product aantrekkelijk en lekker maakt. Wat betekenen die smaken voor de aantrekkelijkheid van e-sigaretten voor jongeren en rokers?

Als wetenschapper dient Erna zich onafhankelijk op te stellen. Zij levert gegevens aan en verstrekt adviezen, maar de besluitvorming ligt bij de overheid. Erna heeft zelf nooit gerookt. Tijdens de werkzaamheden probeerde zij ook zelf een aantal smaken van e-sigaretten uit en vond die ‘best wel lekker’. Zij was daarom niet verbaasd dat niet-rokende jongeren, maar ook rokende volwassenen, vooral de mentholsmaken lekker vinden, evenals zoete en fruitige smaken. Zowel jongeren als rokers vinden deze smaken veel lekkerder dan tabaksmaken.

Niet roken maar dampen met een e-sigaret

Nederland loopt in het reguleren van toegestane e-sigaretsmaken voorop, aangezien vorig jaar is aangekondigd dat alle smaken behalve tabaksmaak verboden gaan worden. Het doel hiervan is om de e-sigaret minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Uit het onderzoek van Erna blijkt dat de e-sigaret waarschijnlijk minder interessant zal worden voor jongeren als alleen tabaksmaken worden toegestaan. Maar de e-sigaret wordt dan ook een minder aantrekkelijk alternatief voor rokers die willen stoppen met roken. Erna was verheugd dat de eindbeoordeling van haar onderzoek en de verdediging varieerde van ‘very strong’ tot ‘excellent’.

Wat gaat er verder gebeuren?

Het promotieonderzoek bracht Erna heel veel boeiende ervaringen op allerlei plaatsen in de wereld. Inmiddels heeft zij op veel congressen presentaties gegeven over haar baanbrekende onderzoek. Maar haar contract bij het RIVM loopt af. Per 1 mei begint zij aan een nieuwe baan bij Cardiologie Centra Nederland. Als project consultent zal zij daar innovatieve projecten begeleiden.

Erna neemt dolgelukkig haar diploma in ontvangst
Fotograaf: Sven Menschel