Nog even stofhappen tijdens sloop Bernhoven

dinsdag 09 juli 2019 16:23
VEGHEL – De afbraak van het voormalige Sint Josephziekenhuis brengt al enkele maanden overlast met zich mee. Sinds de start van de sloopwerkzaamheden op 12 april trilt en rammelt het in de woning van Peter Rovers die er recht tegenover woont. Hij hoopt dat er geen scheuren ontstaan en dat de overlast beperkt blijft tot de herrie en de lagen stof. “De vensterbanken poets ik elke avond wel af en als de sloopwerkzaamheden zijn afgelopen zal de hogedrukspuit zijn werk moeten doen”, aldus Rovers. 
 
Na het tegen de vlakte werken van bijna alle ziekenhuisgebouwen zijn werknemers van de firma Van der Linden grond- en sloopwerken in Veghel bezig met de puinverwerking. Voordat de afvoer daarvan kan beginnen moet het puin eerst door een breker die nagenoeg twaalf uur per dag tussen 07.00 tot 19.00 uur met de nodige herrie aan het werk is. Dikwijls ook nog op de zaterdagochtend. Volgens Toon van der Linden van het gelijknamige sloopbedrijf valt aan de herrie niet te ontkomen. “Wij doen er alles aan om die overlast te beperken”. Als voorbeeld noemt hij een geluidswal met daar bovenop containers die men donderdag heeft opgebouwd. Bedoeld om het geluid te breken voor de zorginstelling die daar achter ligt”. Het sproeien van water moet de overlast van stofwolken tegengaan.

1200 Vrachtwagens
Volgens Van der Linden zijn naar schatting 1200 dertigtons vrachtwagens nodig om het grof- en fijngemalen puin af te voeren. Hij denkt dat het tot na de bouwvak gaat duren voordat alles is opgeruimd en zijn bedrijf aan de slag kan met de aanleg van de rioolwerkzaamheden. Een bouwweg, het toekomstige Middengaalspad, is al zichtbaar maar wordt nog verder afgewerkt. De nieuwe bewoners van Kloosterkwartier moeten echter nog even geduld uitoefenen. Eerst worden er nog gaten voor de heipalen geboord voordat de bouw van de eerste woningen van de nieuwbouwwijk in het centrum van Veghel van start kan gaan.

Foto’s:
De puinbreker aan het werk
Een grondwal met containers moet het geluid breken
Een van de 1200 vrachtwagens die het puin afvoeren