Meierijstad wil meer grip op woningbouw

woensdag 24 april 2019 14:04
MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad wil de komende jaren nadrukkelijker gaan bepalen waar welke huizen worden gebouwd. Aannemers en projectontwikkelaars die een bouwplan hebben waarmee ze vooral winst willen maken moeten op een strenge ballotage rekenen. Wie een plan indient met huizen waarvan er al genoeg in een dorp zijn, die maakt tot 2021 geen kans meer.
Woensdag maakte wethouder Eric van den Boogaard bekend dat er in de twee jaar na de fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode  meer huizen gebouwd zijn dan verwacht. Dat was vooral te danken aan ontwikkelaars die een spurt trokken nadat de economische crisis achter de rug was. De enige kern waar nog een grote inhaalslag gemaakt moet worden is Schijndel.

Volgens Van den Boogaard komt het er de komende tijd op aan dat de woningbouwplannen die er zijn aansluiten bij de behoefte. Hij constateert scheefheid in de gemeente met dertien kernen. Er zijn te weinig plannen in Keldonk, Nijnsel, Olland en Schijndel. Er zijn te veel plannen in Boerdonk, Boskant, Erp, Mariaheide en Veghel.

De wethouder wil dat er ook meer naar behoefte wordt gebouwd. Er is vooral een tekort aan huizen voor starters en senioren en er moeten meer huizen komen die gelijkvloers zijn. Ouderen en kleine huishoudens krijgen prioriteit want het aantal gezinnen neemt niet toe.

“De woningbehoefte in kleine kernen is relatief beperkt, reden te meer om daar voorrang te geven aan plannen die aansluiten bij wat wel wordt gevraagd”, aldus de wethouder. Per kern wordt een lijst gemaakt van de plannen. Die plannen die het meest aansluiten bij de vraag in het dorp worden met voorrang behandeld zodat ze ook snel gerealiseerd kunnen worden.

De wethouder vindt het niet meer dan logisch dat de gemeente de regie neemt. “Als we het namelijk aan de markt overlaten worden er vooral plannen ontwikkeld voor huizen die niet direct nodig zijn maar die wel veel winst opleveren”. Dat is volgens Van den Boogaard niet altijd in het belang van de leefbaarheid in een dorp.