Meierijstad herdenkt Operatie Market Garden op grootse wijze

donderdag 10 januari 2019 16:00

MEIERIJSTAD – In 2019 is het 75 jaar geleden dat de geallieerden begonnen met de bevrijding van ZuidNederland, bekend onder de naam: Operatie Market Garden. Meierijstad staat hier in 2019 uitgebreid bij stil. De Stichting Operation Market Garden richt een Basecamp in van zaterdag 14 september tot en met zondag 22 september 2019. De locatie is dit jaar anders dan in 2014. De deelnemers strijken neer op het Basecamp Vlagheide na een tocht vanaf de Leopoldsburg in België met maximaal 600 WOII voertuigen. Er is voor Vlagheide gekozen omdat deze locatie een belangrijke plek innam tijdens het begin van de bevrijding.

Locatie Vlagheide Het Basecamp ligt naast Schijndel op de velden van Dropzone A direct achter de Koeveringsedijk. Hier landden op 17 september 1944 tijdens Operatie Market Garden de eerste geallieerden die voet op Brabantse bodem zetten. Op het Basecamp Vlagheide kunt u in die week veel van de deelnemende voertuigen van dichtbij bekijken. Ook kunt u zien hoe het er in de oorlog in deze omgeving aan toe ging en hoe onze bevrijders in 1944 leefden, woonden en werkten.

 

75 jaar Herdenken en Bevrijden in Meierijstad

Sint-Oedenrode en Veghel waren de eerste Brabantse plaatsen welke werden bevrijd in september 75 jaar geleden. De bevrijding van Schijndel hierna liet nog ruim 5 weken op zich wachten. Een indrukwekkende en aangrijpende periode welke zijn sporen in Meierijstad heeft nagelaten. Meierijstad staat in 2019 uitgebreid stil bij het feit dat ze 75 jaar geleden zijn bevrijd. Komend jaar bundelen veel organisaties en inwoners en de gemeente Meierijstad hun krachten om tal van activiteiten en events te organiseren. Dit voorjaar volgt hier meer informatie over.

Operatie Market Garden

Deze operatie Market Garden werd destijds bedacht door de Britse Veldmaarschalk Bernard Montgomery. In 1994 werd voor de eerste keer op een grote schaal Operatie Market Garden herdacht met een rit die de route van 1944 volgde. Door het grote succes in 2014 (OMG2014) is door de Stichting Operation Market Garden het initiatief genomen om nog eens een soortgelijk evenement te organiseren. Hiermee werd OMG2019 een feit!

Op de website www.OMG2019.nl staat informatie over de activiteiten die dit jaar plaatsvinden.