Kunst en ambacht bij de Keldonkse molen

maandag 29 april 2019 14:07
KELDONK – Vijf kunstenaars exposeren hun kunstwerken bij korenmolen De Hoop in Keldonk tijdens de Nationale Molendag op 11 en 12 mei. Naast de molenaars en vrijwilligers die het publiek dan graag laten zien hoe de molen werkt en wat er allemaal bij komt kijken om de molen draaiende te houden zijn ook zij aanwezig op het molenterrein. De ambachten van een molenaar, schilder en beeldhouwer hebben misschien wel meer overeenkomsten dan zo op het eerste oog lijkt. Het zijn drie eeuwenoude ambachten die hun geschiedenis hebben overleefd.
Het molenaarsteam laat zowel zaterdag 11 mei als zondag 12 mei bezoekers kennismaken met het ambacht van molenaar. Exclusief op zondag 12 mei exposeren in de molenromp Christien van de Akker, Hetty van Gerwe, Ine van Moorsel en Helmie Segboer hun aquarellen en acryl- en olieverfschilderijen. Hennie van den Hurk exposeert op die dag zijn keramische sculpturen.

De functie van de hiervoor genoemde ambachten zijn inmiddels wel volledig gewijzigd. De nadruk ligt nu vooral op recreatie en ontspanning. Voor het maken van een selfie hoef je immers tegenwoordig echt niet meer dagen te poseren voor een schilder of beeldhouwer en het malen van graan gaat tegenwoordig in moderne fabrieken zonder dat er windkracht aan te pas komt. Toch geldt voor zowel het ambacht van molenaar, schilder en beeldhouwer dat het fascinerend is en blijft om naar te kijken. Kijken naar de techniek die schuil gaat achter het ontstaan van het product of de creatie en genieten van het uiteindelijke resultaat.

Openingstijden
Korenmolen De Hoop in Keldonk is tijdens de Nationale Molendagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het molenterrein is feestelijk aangekleed met onder nadere een luchtkussen en een pannenkoekenkraam.