Koninklijke onderscheiding voor Eerdenaar Jo van Ham

donderdag 21 maart 2019 17:23
EERDE - De heer mr. J.P. (Jo) van Ham (1953) uit Eerde ontving donderdag 21 maart 2019 een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Kees van Rooij. Van Ham is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er is veel waardering voor zowel de beroepsmatige als de vele onbezoldigde werkzaamheden die de heer Van Ham al sinds jaren verricht voor de maatschappij. De uitreiking vond plaats tijdens de afscheidsreceptie van de heer Van Ham in het TU-gebouw in Eindhoven.
Als vicevoorzitter van de TU Eindhoven heeft Van Ham gedurende 11 jaar op een zeer gedegen, uiterst betrokken en pro-actieve wijze bijgedragen aan de positionering en de profilering van de TU/e. Hij was een stabiele bestuurder die een aantal grote projecten op zeer professionele wijze heeft begeleid. Zijn bijdrage aan bijvoorbeeld het Masterplan Huisvesting van de TU/e was, zeker in de periode van de bouwcrisis, van bijzonder grote waarde voor de universiteit en de stad Eindhoven. Hij heeft een toonaangevende rol vervuld in de ontwikkeling van de TU/e. Hij heeft met zijn visie de toon gezet voor de positionering van de universiteit als een spin in het web in een hoog technologische regio. De kennis van de TU/e is dankzij hem verbonden met het bedrijfsleven in Brainport en op die manier heeft hij een unieke positie weten te bewerkstellingen voor de TU/e ten opzichte van andere universiteiten in het land. Hij heeft, naast het betrekken van het bedrijfsleven, ook het verschil gemaakt in het aantrekken van andere doelgroepen. Zo heeft hij zich bijzonder ingezet voor het ontwikkelen van beleid om buitenlandse studenten en expats te werven. Dit is niet alleen voor TU/e erg belangrijk maar ook voor de stad Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

Tot de onbezoldigde inzet van de heer Van Ham behoren onder andere onderstaande activiteiten.

Brainportregio
Van Ham was van 2008 tot heden ambassadeur bij Brainport Development N.V., waar hij betrokken is bij de projecten en programma’s die ontwikkeld worden om de regionale en economische structuur van de Brainportregio Eindhoven te versterken (hij blijft vooralsnog ook lid van de raad van commissarissen van Brainport Development). Zijn focus ligt hierbij op onderwijs, de promotie van techniek en de versterking van de keten hightech toeleveranciers. Het betrekken van de jeugd bij het onderwijs is een van zijn speerpunten en hij maakt zich daarom sterk voor goed en vernieuwend onderwijs op alle niveaus dat aansluit op de vraag en de behoefte uit de markt. De promotie van Brainport onder talentvolle buitenlandse studenten is bij hem in goede en bekwame handen. In 2011 stond meneer aan de wieg van het project ‘Dutch Technology Week’: een week waarin hightech bedrijven hun deuren openen voor het publiek zodat het publiek ontdekt dat techniek zorgt voor innovatie, maatschappelijk relevant is en bijdraagt aan welvaart en welzijn. Nog steeds is decorandus een zeer actief lid van de klankbordgroep die dit project begeleid.

Citymarketing
Van 2012 tot heden is de heer Van Ham zeer intensief betrokken bij Eindhoven365. Eindhoven365 is opgericht in 2012 en is de formele citymarketing organisatie van de stad Eindhoven. Van Ham wordt gezien als de oervader van Eindhoven365. Hij zag al voordat Eindhoven365 het levenslicht zag het belang van goede citymarketing in en heeft zich hier op een zeer bijzondere manier voor ingezet. Op dit moment is decorandus lid van de Raad van toezicht.

Philharmonie
Van 2016 tot heden is decorandus ambassadeur bij philharmonie zuidnederland. De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt om de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. Het orkest voert met muziek die varieert van Bachs MatthäusPassion tot wereldpremières van hedendaagse componisten, letterlijk de complete symfonische muziekliteratuur uit. Hiervoor wordt samengewerkt met vertrouwde en nieuwe gastdirigenten en solisten. De heer Van Ham is als ambassadeur van het orkest van wezenlijk belang. Met name in de verbinding van het orkest met het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek was zijn betrokkenheid cruciaal en op deze wijze heeft decorandus bijgedragen aan het grote succes van dit nog jonge orkest.