Inwoners Meierijstad in Eregalerij gesneuvelden 1940-2019

woensdag 11 september 2019 12:18
MEIERIJSTAD – Het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) heeft een digitale eregalerij gemaakt van Brabantse gesneuvelden in de periode 1940-2019. In die galerij zijn ook de gegevens te vinden van inwoners uit Meierijstad die sinds 1940 het leven hebben verloren als gevolg van oorlogsgeweld.

Er zijn in die bijna tachtig jaar ruim 2100 Brabantse militairen en verzetsstrijders gevallen voor vrijheid en gerechtigheid. Op 11 september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het Brabants Historisch Informatie Centrum samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden in Waalre een digitale Eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

Tijdens de provinciale dodenherdenking op 14 september 2016 kondigde BHIC-directeur René Bastiaanse aan dat het BHIC samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden het initiatief zou nemen om een Eregalerij voor Brabantse gesneuvelden samen te stellen. Het streven was deze tijdens 75 jaar Brabant in vrijheid te lanceren. Met dank aan de betrokken heemkundekringen en nabestaanden is deze eregalerij nu een feit.
Het gaat bij dit digitale monument niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands-Indië, Nederlands-Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens missies in VN- en NAVO-verband.

Er is een speciale website gemaakt waarop de namen van de gesneuvelden zijn te lezen. Die is hier aan te klikken.

Op de eregalerij zijn de gegevens verzameld van de ruim 2100 slachtoffers die bij het BHIC in beeld zijn. Allemaal hebben ze een verhaal en staan ze genoemd met de gegevens die bij ons bekend zijn. Van ruim 1000 slachtoffers zijn bovendien een of meerdere foto’s te zien. “Op die manier zorgen we ervoor dat we niet alleen namen herdenken, maar ook de personen erachter. Immers waren het allemaal op de eerste plaats mensen; vaders, zoons, broers en vrienden die plots aan het leven zijn ontrukt. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook. Dat hun offers nooit worden vergeten”, aldus het BHIC.

In het Waalres Museum is momenteel een expositie ingericht over de eregalerij. Alle informatie daarover is te vinden op de website van het museum.