Inclusie: het moet in Meierijstad tussen de oortjes gaan zitten

woensdag 09 oktober 2019 17:48

MEIERIJSTAD – Het moet in Meierijstad tussen de oortjes gaan zitten. Iedereen moet ervan doordrongen raken dat mensen met een beperking zoveel mogelijk overal aan mee kunnen doen. Of het nou gaat over het online volgen van de gemeenteraadsvergadering in Sint-Oedenrode, het bezoeken van Paaspop in Schijndel of het maken van een sanitaire noodstop in het centrum van Veghel.

Dat is waar de gemeente Meierijstad op inzet. Meierijstad is officieel één van de 25 Nederlandse gemeenten die zich koploper mogen noemen als het gaat om het verbeteren van omstandigheden voor mensen met een beperking. In gemeenteland heet dat inclusie.

Wethouder Rik Compagne vertelde dinsdag dat de gemeente al hard op weg is om de torenhoge verwachtingen waar te maken. Vooralsnog zijn het vooral goede voornemens, maar de meeste zijn al rijp om omgezet te worden in maatregelen. De gemeente werkt nauw samen met Stichting Toegankelijk Meierijstad (STM). Die bestaat uit vertegenwoordigers van mensen met een beperking, allen vrijwilligers. Dat betekent dat er met deze mensen wordt gepraat en niet alleen maar over hen.

Heel concreet is de functie van Sandra Langebach, die ambassadeur inclusie is. Zij is degene die ervoor moet zorgen dat het allemaal tussen de oortjes komt. Ze erkent dat het nog pionieren is en dat er nog veel zaken echt handen en voeten moeten krijgen.


Heel concreet is een waarderingsprijs voor een organisatie die iets doet om het mensen met een beperking makkelijker te maken. Die wordt een paar keer per jaar uitgereikt. Dat stimuleert anderen weer om ook mee te doen.

Er komt ook een stimuleringsfonds. “Bijvoorbeeld als een organisatie een voorleesfunctie op de website wil”, aldus de ambassadeur.

Openbare toiletten voor mensen die hun behoefte niet kunnen ophouden is ook zo’n aandachtpunt.

Er is al heel veel gebeurd, zegt Gerard Visser van de STM. De stemlokalen zijn gecontroleerd op toegankelijkheid. 96 Procent van die lokalen voldeed aan alle eisen. De algemene invalidenparkeerplaatsen zijn onder de loep genomen.

En er is een onderzoek gedaan naar toegankelijkheid van openbare gebouwen. Ruim twintig vrijwilligers hebben 77 gebouwen binnenste buiten gekeerd. Visser mocht nog niet zeggen wat het resultaat is, want dat rapport moet eerst door een ambtelijke molen. Hij kon wel verklappen dat hij en zijn collega-controleurs niks hadden ontdekt waarvan ze waren geschrokken.

De gemeente is zelf al begonnen met het ondertitelen van de raadsvergaderingen die online worden uitgezonden. Dat kan niet rechtstreeks, die functionaliteit is pas drie dagen na de raad beschikbaar. “Maar het betekent wel dat de raadsleden er nu van doordrongen zijn dat ze duidelijk moeten praten”, aldus Compagne.

Volgens Iris Wijnen, adviseur van de STM en voorzitter van Dovenschap (de Nederlandse organisatie voor doven), is die ondertiteling een mooi begin, maar daar heeft een dove niks aan. “Mijn moedertaal is gebarentaal. Als ik ondertiteling lees die zie ik woorden die ik helemaal niet ken. Daarom zouden die vergaderingen eigenlijk ondersteund moeten worden door een tolk gebarentaal”.

Dat is iets om in de volgende fase over na te denken, zei ambassadeur Langebach. “Ik leer ook nog steeds”, zegt ze.

“Want”, voegde Compagne toe, “één van onze bestuurlijke mijlpalen is dat iedereen in Meierijstad kan meedoen”.

 
Foto v.l.n.r.: Sandra Langebach, Iris Wijnen, Rik Compagne en Gerard Visser