'Het zit shocking klem op de wegen in Meierijstad'

donderdag 14 maart 2019 22:12

MEIERIJSTAD - "Het zit shocking klem op de wegen in Meierijstad. Als dat niet snel wordt opgelost dan gaat het fout, dan lopen bedrijven schade op". Dat zei Herman Molenaar, voorzitter van het Platform Ondernemend Meierijstad en topman van VanderLande Industries.

Namens de ondernemers en de gemeente Meierijstad boden hij en wethouder Harry van Rooijen donderdag een stuk aan aan provinciale politici die naar de Jumbohal in Veghel waren gekomen om daar mee te doen aan verkiezingsdebat over bereikbaarheid.

Dat stuk bevat een lijst met punten die zo snel mogelijk moeten worden aangepakt om te voorkomen dat Meierijstad in het algemeen en Veghel in het bijzonder dichtslibt. Bovenaan staat een betere doorstroming op de A50 en de N279 tussen Asten en Den Bosch die langs Veghel gaat.

Truckparking, snelbus en fietspaden

Er moeten ook betere verbindingen komen met de A50 en de N279. Daarbij wordt gedacht aan onder meer een nieuwe verbindingsweg Keldonk/N279 en bedrijventerrein Doornhoek. Andere zaken op het lijstje zijn een regionale truckparking in Veghel, een duurzame bereikbaarheid van de Noordkade, goede fietsvoorzieningen en snelbusverbindingen van en naar Meierijstad en de omliggende grote gemeenten, bijvoorbeeld over de vluchtstroken van de A50.

Er werd niet alleen maar gepleit voor meer asfalt maar ook voor slimme verkeerslichten die afgestemd zijn op de data van de vervoerders. Sowieso pleiten de ondernemers voor slimme en duurzame maatregelen.


Schreeuw om hulp
Het hele plan klonk als een schreeuw om hulp. Molenaar was daar bij de presentatie helder in. ?In Veghel maken wij het verschil. Er zitten veel bedrijven die wereldleider in hun branche zijn. Als we de verkeersproblemen niet snel aanpakken dan gaat het fout?.

Molenaar zei dat hij niet uitsluit dat bedrijven vertrekken als de groei er uit raakt doordat de vrachtauto?s voortdurend vlak bij huis stil staan. Hij suggereerde zelfs dat daarover aan de bestuurstafel van VanderLande zou kunnen worden gesproken. Later nuanceerde hij dat. Volgens Molenaar is er niemand bij zijn bedrijf die weg wil uit Veghel. Maar er kan een moment komen dat een nieuwe aandeelhouder daar in de toekomst anders over denkt. ?Ik hoop dat de politici die hier vanavond waren, zich dat realiseren?, aldus Herman Molenaar.