Heemkundekring Vehchele onthult Sigillum Scabinatus en attentietegels

vrijdag 15 maart 2019 15:10
VEGHEL - Toen Veghel zich rond 1347 van de schepenbank Sint-Oedenrode afsplitste, symboliseerde het eigen schepenzegel -het ‘Sigillum Scabinatus’- de nieuwe kerkelijke en bestuurlijke eenheid. Die eenheid bleef tot op de dag van vandaag zichtbaar in de Sint-Lambertuskerk en het Oude Raadhuis aan de Markt. Als sluitstuk van het heringerichte marktplein en als aandenken aan de voormalige parochie en gemeente Veghel met haar kerkdorpen Eerde, Zijtaart en Mariaheide, wordt op 23 maart een hardstenen versie van het schepenzegel in het straatwerk geplaatst.
Voorafgaand neemt Heemkundekring Vehchele u mee in de geschiedenis van dit schepenzegel en van de Veghelse gilden als hoeders van kerkelijke en wereldlijke overheid. Het Sint-Barbaragilde luistert vervolgens de tocht naar het Schutsboomsbroek in de Sluisstraat op. Op deze voor het gilde bijzondere locatie onthult Heemkundekring Vehchele officieel de nieuwe reeks attentietegels. De tegels naar het ontwerp van de Schijndelse architect Woudstra vertellen passanten over de geschiedenis van Veghel en haar kerkdorpen.

De onthulling Sigillum Scabinatus en attentietegels begint op zaterdag 23 maart om 14.00 uur in het Oude Raadhuis te Veghel. De toegang is gratis.