Gezocht: deelnemende scholen voor de gedichtenwedstrijd

dinsdag 11 juni 2019 15:07
MEIERIJSTAD – Ruim 90 gedichten van volwassenen zijn er al binnen gekomen voor de Gedichtenwedstrijd ‘Oorlog en/of Vrijheid’, een initiatief van Bibliotheek Meierijstad en Schrijverscollectief Meierijstad. Hans van der Sandt (foto) van het Schrijverscollectief is daar al heel tevreden over. “Maar we willen er nog meer, reageert hij. Vooral van de scholen binnen Meierijstad zouden we graag gedichten binnen zien komen. Deze categorie kan nog een heleboel inzendingen gebruiken.” Daarom wil hij alle scholen oproepen deel te nemen en de gedichten in te sturen.
De gedichtenwedstrijd is een initiatief van Bibliotheek Meierijstad en Schrijverscollectief Meierijstad waarvan Hans van der Sandt zelf deel uitmaakt. In het kader van 75 Jaar Herdenken en Bevrijden van Meierijstad sloegen de twee organisaties begin dit jaar de handen ineen en bedachten deze Gedichtenwedstrijd met als thema ‘Oorlog en/of vrijheid’. Met alle oorlogen en narigheid om ons heen dacht men met deze gedichtenwedstrijd zowel de jeugd als de ouderen aan het denken te zetten. Maar vooral voor jeugd en jongeren kan het een moeilijk onderwerp zijn. Vandaar de oproep van Hans om toch vooral deel te nemen.

Elfje
Om ons aller geheugen op te frissen geeft Hans nog eens door hoe de wedstrijd in elkaar steekt; De Gedichtenwedstrijd telt 3 categorieën te weten de doelgroep Jeugd, groep 3 tot en met 8 van basisscholen, de doelgroep Jeugd 13 tot en met 18 jaar van het voortgezet onderwijs en de doelgroep Volwassenen. De doelgroep Jeugd basisscholen krijgt als opdracht om een ‘elfje’ te maken over oorlog en/of vrijheid. Een elfje’ is een gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels. De eerste regel heeft 1 woord, de tweede regel 2, de derde 3 en de vierde 4 woorden. De vijfde regel heeft weer 1 woord en bevat meestal een samenvatting van het geheel. Een toelichting is te vinden op: https://poezieverrijkt.nl/poezie-encyclopedie/elfje/ Voor de doelgroep jeugd voortgezet onderwijs en volwassenen luidt de opdracht om over het onderhavige onderwerp een gedicht te maken van maximaal 25 regels (inclusief witregels) en maximaal 200 woorden.

Inzenden
De gedichten mogen tot uiterlijk 14 juli 2019 ingeleverd worden bij: redactiescm@gmail.com of per post: Schrijverscollectief Meierijstad, p/a. Jasmijnstraat 2C, 5492 JT, Sint Oedenrode. Deelnemers geven door deelname toestemming de gedichten te publiceren. Een deskundige jury beoordeelt de gedichten en wijst voor 1-9-2019 in iedere groep een winnaar aan. Er is voor iedere groep een prijs beschikbaar. De winnende gedichten worden onder andere tentoongesteld in de bibliotheken in Meierijstad en/of, bij speciale gelegenheden voorgedragen.

Meer informatie is te vinden op www.nobb.nl en in de nieuwsbrief van de bibliotheek.
https://www.meierijstadherdenkt.nl/