Gemiddeld 27 gebreken aan nieuwbouwhuizen in Meierijstad

dinsdag 11 juni 2019 07:36
MEIERIJSTAD – Het aantal gebreken aan nieuwbouwhuizen in Meierijstad is hoger dan het landelijk gemiddelde. In Meierijstad werden gemiddeld 27 gebreken en onvolkomenheden geconstateerd aan nieuwbouwhuizen. Landelijk ligt dat aantal op 21.

Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis. De gemeente Best spant de kroon daar werden gemiddeld 34 gebreken aan nieuwe huizen geconstateerd.

Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis registreerden in 2018 gemiddeld 21 gebreken bij de oplevering van nieuwbouwwoningen. Dat is net zo veel als een jaar eerder. 'Kopers moeten goed opletten bij de oplevering van hun nieuwe woning', waarschuwt woningmarktspecialist Maud Weide.

'Het is helaas uitzonderlijk dat een huis zonder gebreken wordt opgeleverd. Bij grote gebreken moeten kopers soms zelfs hun verhuizing uitstellen. Hoe meer mankementen aan de nieuwe woning, hoe kostbaarder het wordt voor de koper en de bouwer.'

Bovenaan de lijst met gebreken staan slecht schilderwerk, krassen in ramen en verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk waardoor ramen en deuren niet op slot kunnen. Daarnaast komen bouwkundigen veel gebreken tegen in gevels, keukens en sanitair: muren die niet vlak zijn, beschadigde plafonds, loszittende tegels, lekkage door slechte kitnaden of krassen in het bad waar bouwvakkers met hun werkschoenen in hebben gestaan. Technische installaties zoals een balansventilatiesysteem werken niet goed als ze niet zijn ingeregeld of als de buizen niet recht lopen.

De meeste fouten lijken te worden gemaakt door een hoge werkdruk, gebrekkige coördinatie en schaarste aan personeel. Een bouwer die een woning oplevert met veel gebreken kan toch een tevreden klant overhouden als hij zorgt dat de fouten snel worden hersteld. Dan is de koper van een huis met 50 kleine gebreken en een alerte bouwer uiteindelijk veel meer tevreden dan de koper die slechts 7 gebreken heeft, maar eindeloos moet wachten op het herstel.

De meeste oplevergebreken worden genoteerd in vrijstaande woningen, die vaak groter zijn dan andere woningtypen. Hier steeg het gemiddeld aantal gebreken in vier jaar tijd van 22 naar 29 (+ 32%). Voor alle nieuwbouwwoningen bij elkaar steeg het aantal oplevergebreken gemiddeld van 15 naar 21 (+ 40%).

In mei werd de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) aangenomen. Bouwers moeten vanaf 2021 ook een gebrek herstellen dat bij de oplevering over het hoofd is gezien. Vereniging Eigen Huis is hier blij mee. Het maakt een eind maakt aan veelvoorkomend gesteggel tussen koper en bouwer over gebreken die bij de oplevering al dan niet hadden kunnen worden gezien.

.