Fotoboek over herbouw en restauratie Keldonkse molen

maandag 06 mei 2019 13:07
KELDONK - Met de presentatie van een fotoboek over de herbouw en restauratie van korenmolen De Hoop wordt dit jaar in Keldonk het startsein gegeven voor Nationale Molendag 2019. Burgemeester Kees van Rooij zal op vrijdagavond 10 mei het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan twee bouwvrijwilligers van het eerste uur; Jan van Wanrooij en Harrie van den Biggelaar. Het boek is te koop tijdens Nationale Molendag. De molen in Keldonk is op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn volgens Jan van de Vossenberg, de voorzitter van stichting korenmolen De Hoop in Keldonk, in de afgelopen jaren duizenden en duizenden foto's gemaakt. Het was nog een behoorlijke klus daaruit zo'n 400 foto's te selecteren die samen het verhaal over de herbouw en restauratie vertellen.

Authentieke maalmechaniek
De Keldonkse molen is in twee bouwfasen van telkens twee jaar werd door meer dan 70 vrijwilligers herbouwd en gerestaureerd. In de periode 2011 - 2012 lag met de bouw van de nieuwe ontmoetingsruimte en het herstel van de oude stenen molenromp de nadruk vooral op het metselwerk. Vanaf 2016 werd er zowat elke dag gewerkt aan de bouw van het houten achtkant. Met het aanbrengen van de zolders, trappen en het authentieke maalmechaniek met de oude molenkap werd ook het timmerwerk aan de molen eind 2017 voltooid.

Anekdotes
Er is bewust gekozen voor een fotoboek. Er zijn zeer zeker prachtige verhalen en anekdotes te vertellen over de mooie momenten die de vrijwilligers samen hebben beleefd. Toch wilden wij vooral ook een boek maken waarin het vele werk dat belangeloos is verricht goed voor het voetlicht komt en daarbij voor de toekomst bewaard blijft. Goed bekeken vertelt een foto vaak meer dan duizend woorden”, zo schrijft de redactie in haar voorwoord.

Het ruim 100 pagina’s tellende fotoboek is tijdens de Nationale Molendag op 11 en 12 mei te koop voor € 24,95 per stuk. Vanaf zaterdag 11 mei is het boek ook verkrijgbaar bij boekhandel Schellen in Veghel.