Een Rembrandt in Schijndel?

zaterdag 30 maart 2019 09:33
SCHIJNDEL - Met een knipoog naar het televisieprogramma tussen Kunst & Kitsch organiseerde kringloopwinkel Het Goed in Schijndel vrijdagavond een soortgelijke avond. Er kwamen tientallen mensen op af om hun kunstvoorwerpen te laten taxeren. Tussen allerlei voorwerpen, zaten ook bijzondere exemplaren. (door Luuk Glaap)
Taxateur

Karel Greven is de taxateur van de avond en is al 35 jaar antieker. “De laatste jaren is de belangstelling voor antiek erg teruggelopen. Daardoor zijn al vele collega’s van mij gestopt.” Naast het taxeren, koopt en verkoopt Greven ook antiek uit verschillende eeuwen. “Je kunt bij mij kunstvoorwerpen tegenkomen uit de 16e eeuw maar ik heb ook exemplaren uit 1980. Eigenlijk van alles wat en heel gevarieerd.”

Russische theepot
Tussen de exemplaren zit ook een oude Russische Samovar. “Ik heb deze op zolder gevonden. De Russen hebben met deze Samovar vroeger thee gezet. Door kolen in de theepot te doen, is het water opgewarmd. De brandplekken van de kolen zijn nog zichtbaar op de pot”, zegt Alfons Roebroek. Hoeveel de Samovar waard is, is moeilijk te zeggen. “Ik heb hem net laten taxeren maar hij gaat weer terug naar zolder, wie weet wordt hij zo meer waard.”

Van sieraden tot een Gouda vaas
De voorwerpen die zijn getaxeerd, lopen uiteen. “We hebben een Gouda vaas gezien uit 1905, met een hele mooie jugendstil taferelen erop. Daarnaast zijn er ook mensen geweest met zilveren en gouden sieraden en zelfs Afrikaanse kunst heb ik gezien”, zegt Karel Greven. Ook oude schilderijen van grote kunstenaars zijn voorbij gekomen. “Er is ook een meneer geweest die met een Rembrandt is gekomen, maar het is heel moeilijk vast te stellen of deze echt is of nagemaakt. Ik heb hem daarom doorgestuurd naar iemand die daar gespecialiseerd in is. Een Rembrandt is natuurlijk ook een heel aparte afdeling. De kans is klein dat die echt is, maar het zou kunnen.”

De organisatie is blij met de opkomst. “We hebben wel eens drie mensen gehad op een avond, nu hebben we er bijna 10 keer zoveel gehad”, zegt een medewerker van het Goed.