'Dit geloof je toch niet': SP gepikeerd over vermindering verkiezingsborden

donderdag 31 januari 2019 17:28

MEIERIJSTAD – De SP in Meierijstad is gepikeerd over het feit dat de gemeente heeft besloten het aantal verkiezingsborden voor de Provinciale Statenverkiezing te verminderen. “Een gemeente zou alles uit de kast moeten halen om de opkomst bij verkiezingen te bevorderen. Natuurlijk kunnen ze de bevolking niet "aan hun oren pakken" en ze naar het stembureau slepen.

Maar de mogelijkheden die wel hebben, moeten ze ook met beide handen aangrijpen”, aldus de SP.

SP boos over minder verkiezingsborden

Niemand meer stemmen
Een onderdeel daarvan is het plaatsen van voldoende verkiezingsborden, schrijft de partij in en brief aan burgemeester en wethouders. “ Niet dat de bevolking meteen haar keuze zal maken, op wie ze gaan stemmen, maar vooral te attenderen, dat er verkiezingen aankomen.  Maar wat doet de gemeente Meierijstad?  Zij gaan het aantal verkiezingsborden meer dan halveren (van 53 naar 25). Dit geloof je toch niet, willen ze dan hebben dat dadelijk niemand meer gaat stemmen”, aldus SP fractievoorzitter Ruud Merks. Reden voor Merks om het college ter verantwoording te roepen.

Opkomst steeds minder
Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten.  “Een dag waarop de democratie haar hoogtij viert”, schrijft Merks. “De bevolking kan haar stem uitbrengen en zodoende hun volksvertegenwoordigers kiezen.  We zien de afgelopen jaren, dat de opkomst minder wordt. Met man en macht proberen de overheid, politieke partijen, op allerlei wijzen de opkomst te bevorderen.   Nu zien wij dat het aantal verkiezingsborden in Meierijstad meer dan gehalveerd  gaat worden.  (Veghel van 31 naar 15; Sint Oedenrode van 15 naar 5; Schijndel van 7 naar 5). In onze ogen een vreemde move, wat  haaks staat op het beleid, om juist meer opkomst bevorderen”, aldus de SP.