Deel 4 van "Sint-Oedenrode in de Tweede Wereldoorlog' vanaf vandaag te zien bij Omroep Meierij

dinsdag 10 september 2019 07:43
SINT-OEDENRODE - Deel vier van de serie 'Sint-Oedenrode' in de Tweede wereldoorlog is vanaf dinsdag te zien bij Omroep Meierij TV.

Toen bleek dat de bevrijders nog niet zouden komen, was de teleurstelling groot maar de meeste mensen gingen weer over tot de orde van de dag. De NSB-burgemeester Tolhoek was op 5 september gevlucht, maar kwam toch weer terug. Hij begon nu als een gek alle bewijsmateriaal te vernietigen.

De onzekerheid is groot, de zenuwen gespannen.

Het centrum van Sint-Oedenrode ontsnapt aan een ramp wanneer er een bom op de Martinuskerk valt, vlak naast de jongensschool die de Duitsers vol munitie hebben gestouwd!

Zondag 17 september 1944: Geallieerde vliegtuigen beschieten Duitse stellingen en laten tussen Rooi en Son bommen vallen. De zondagsdiensten in de Knoptoren en de noodkerken worden onderbroken, men haast zich naar huis en zoekt een schuilplaats.

Dan wordt het stil tot een hevig gebrom klinkt. Her en der kijkt iemand omhoog en dan ziet men uit de vliegtuigen geen bommen vallen maar parachutes in allerlei kleuren.

De opwinding en het optimisme stijgen. Mensen gaan juichend de straat op. Als de eerste paratroopers in het centrum verschijnen is de stemming onbeschrijflijk; mensen dansen in een grote kring op het marktplein, men huilt en lacht tegelijk.

Plotseling ratelen er mitrailleurs …. Het oorlogsgeweld is nog lang niet voorbij.

Voor de uitzendtijden zie de TV Gids op deze pagina. Voor wie liever online kijkt sluiten we deze aflevering bij.