College B&W wil drie volwaardige zwembaden in Meierijstad

dinsdag 30 april 2019 12:36
MEIERIJSTAD – Het college van burgemeester en wethouder wil voor de drie grote kernen in Meierijstad elk een eigen zwembad. In Veghel wordt een plek in het centrum gezocht. Voor Sint-Oedenrode kwam streekpark Kienehoef als beste uit de bus.


Het college gaat de gemeenteraad vragen geld beschikbaar te stellen voor de zwembaden. De overdekte zwembaden De Beemd in Veghel en De Neul in Sint-Oedenrode zijn, na ruim veertig jaar, versleten en aan vervanging toe. Zwembad de Molen Hey in Schijndel voldoet nog.

Het doel is om alle inwoners van Meierijstad dichtbij huis te laten zwemmen. “Om sport voor iedereen toegankelijk te maken en te houden. Om zoveel mogelijk inwoners te laten bewegen en daarmee de gezondheid van de inwoners te bevorderen en de leefbaarheid in de kernen te vergroten. Ook zijn drie baden nodig om te voorzien in de behoefte van de 300.000 gebruikers, waaronder de zwem- en duikverenigingen in Meierijstad”, aldus het college.

Het afgelopen jaar heeft een onderzoeksbureau op verzoek van de gemeente gekeken wat er nu en in de toekomst aan zwemmogelijkheden nodig is. Het advies is om de baden in Veghel e n Sint-Oedenriode te vervangen voor nieuwe: een 6-baansbad in Veghel en een 4-baansbad in Sint-Oedenrode, beide met een doelgroepenbad. Eén van de baden laten vervallen betekent een vergrote reisafstand en leidt tot een verlies van 34.000 bezoekers per jaar.