Bloemen op de Vlagheide als eerbetoon aan bevrijders

vrijdag 10 mei 2019 12:21
SCHIJNDEL - ‘FlowerPower op de Vlagheide’. Zo heet het nieuwste project van kunstenaar Carin Simons. Als symbolisch eerbetoon aan de bevrijders wil zij op 14 september 2019 bloemen planten op de Vlagheide. Op die dag trekt de colonne van Operation Market Garden door de gemeente en richt de stichting het Basecamp Vlagheide in.

Carin Simons: “75 jaar geleden zijn op de Vlagheide veel parachutisten geland. Dat was het begin van de bevrijding van Brabant. Hoe mooi zou het zijn om dat te vieren met veel kleur en bloemen. Bloemen staan voor mij symbool voor vrijheid. FlowerPower dus”. Het doel van Carin Simons is om op de Vlagheide duizenden bloemen te planten, gemaakt van restafval. De Vlagheide was vroeger een vuilstortplaats, vandaar de keuze voor restafval.

Om 75 jaar bevrijding met een bloemenzee te kunnen vieren, heeft Carin Simons de hulp nodig van heel veel inwoners. Wie mee wil doen kan zich vanaf 10 mei inschrijven bij de bibliotheek in Veghel, bij de VVV’s in Meierijstad en bij het gemeentehuis in Veghel en de nevenvestigingen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Belangstellenden krijgen dan een flyer met instructies mee en  materiaal dat als basis dient voor de bloem.

FlowerPower op de Vlagheide is één van de vele activiteiten die dit jaar gehouden wordt omdat de gemeente Meierijstad uitgebreid stil staat bij het feit dat 75 jaar geleden hier de bevrijding van Brabant begon. Sint-Oedenrode en Veghel waren de eerste Brabantse plaatsen die werden bevrijd. De bevrijding van Schijndel hierna liet nog ruim vijf weken op zich. Wie daarover meer wil weten kan naar de website www.meierijstadherdenkt.nl.