23 Buitenlandse Franciscanessen 3 weken in Veghel

vrijdag 05 april 2019 16:55

VEGHEL – Vrijdag arriveerden 23 zusters Franciscanessen, afkomstig uit de Filippijnen, Thailand, Japan, Indonesië en Kenia bij het moederhuis in Veghel. Ze zijn hier op uitnodiging van de Congregatie. Enerzijds om het 175-jarig bestaan mee te vieren en anderzijds om terug te gaan naar de wortels van het bestaan.
‘Back to he Roots’, zo luidt het programma dat de buitenlandse zusters krijgen voorgeschoteld. Volgens Overste zuster Gerda van Gogh zijn het allemaal zusters Franciscanessen van Veghel die hun vorming echter in eigen land kregen. Ze hebben veel gehoord over Deken van Miert en over zuster Theresia, een van de eerste kloosterlingen van de Franciscanessen. Ze willen ook weten wie dat dan waren, waar en hoe zij leefden en waar zij nu hun laatste rustplaats hebben. Van Gogh hierover: “Daarover geven we een stukje geschiedenis mee en bezoeken we met hen de plaatsen waar zij leefden. Ook de tentoonstelling die we hierover in het klooster hebben nemen we daarin mee”.

Dagje Amsterdam
Hoewel de inwoners van Veghel de oudere zusters wel eens tegenkomen in het winkelcentrum, zal de aanwezigheid van het internationale gezelschap extra opvallen, denkt overste van Osch. “Die vliegen regelmatig het centrum in om het een en ander voor het thuisfront te kopen”. Voor hen blijft het overigens niet bij Veghel alleen. Het gezelschap bezoekt ook andere plaatsen die betrekking hebben op de congregatie, zoals Roosendaal, het oude klooster in Zijtaart en het Erfgoedcentrum in St. Agatha. Het programma vermeldt ook een dagje naar de Keukenhof en Amsterdam. Want naar Nederland komen zonder een bezoek aan de hoofdstad kan volgens overste van Gogh natuurlijk niet. Maandag 29 april vertrekken de 23 zusters weer naar hun eigen missiegebied.