Slimme verkeerslichten tussen Veghel en Asten zorgen voor betere doorstroming

donderdag 14 februari 2019 23:04

VEGHEL - Er komen slimme verkeerslichten bij kruisingen op de N279 tussen Veghel en Asten. Die geven voorrang aan vrachtverkeer en kunnen de doorstroming verbeteren.

In de spits verbetert de doorstroming van vrachtwagens met 10% en tijdens de daluren met 17% zonder dat dit ten koste gaat van de doorstroming van het overige verkeer. Bovendien zorgt prioriteit voor vrachtverkeer ervoor dat vrachtwagens minder hoeven te stoppen en optrekken, wat leidt tot brandstofbesparing en een afname van de CO2-uitstoot met 2%.

Doorstroming en veiligheid
In 2020 beginnen de werkzaamheden aan de N279 tussen Veghel en Asten waarbij kruisingen ongelijkvloers worden gemaakt, er een omleiding bij Dierdonk komt en de route bij Veghel wordt uitgebreid naar 2x2 rijstroken.

Daarnaast komen er dus slimme verkeerslichten, intelligente VerkeersRegelInstallaties (iVRI’s) waarmee het mogelijk wordt dat voertuigen en verkeerslichten met elkaar communiceren. Hierdoor kunnen groentijden zich aanpassen afhankelijk van de hoeveelheid en soort verkeer. Zo rijdt het verkeer beter door en dat zorgt weer voor minder uitstoot van fijnstof.

De slimme iVRI’s worden in het najaar van 2019 geïnstalleerd op het traject van de N279 in Veghel vanaf de aansluiting De Amert tot en met de aansluiting Rembrantlaan. Nabij de aansluiting met de Deurneseweg/A67 zijn inmiddels iVRI’s geplaatst. Tijdens en na de ombouw van de N279 komen ook elders op het traject iVRI’s.