Onthulling schilderij Kalvermarkt Veghel

donderdag 14 februari 2019 22:59

VEGHEL - Tijdens een druk bezocht Historisch Café in het Oude Raadhuis in Veghel op dinsdag 12 februari, onthulde Veghelaar Henk van Eerd, samen met Prins Hannes D’n Derde van Kuussegat het schilderij ‘De Kalvermarkt’. Deze weergave van de Kalvermarkt oftewel Kuussemarkt in de 19e eeuw werd door Van Eerd zelf geschilderd aan de hand van overleveringen en informatie van de Heemkundekring en het BHIC. Want een foto over deze voor Veghel belangrijke handel in ‘kuussen’ was volgens de kunstenaar niet voorhanden. Desondanks wist Van Eerd toch de plaats te bepalen waar de kalverhandel plaatsvond, namelijk ter hoogte van het Aastraatje dat uitkomt op de Markt.

Rolf Vonk van Heemkundekring Vehchele gaf voorafgaand aan de onthulling een presentatie over de geschiedenis van de Kalvermarkt en het belang hiervan voor Veghel. Een markt waaraan rond 1945 een einde kwam omdat de gemeente ’s-Hertogenbosch de veemarkthallen liet bouwen wat een grote aantrekkingskracht had op de boeren uit Brabant en omgeving. Het schilderij krijgt een plaats in het Oude Raadhuis op de Markt. “Het moet voor iedereen toegankelijk en zichtbaar zijn”, aldus Rolf Vonk.

Orde van het Stamboekvee

De prins van Kuussegat was niet alleen aanwezig voor de onthulling van het schilderij. Hij kreeg van de Heemkunde een ingelijste kuussestaart overhandigd die vroeger al was meegenomen vanuit het abattoir in Venlo. Met een knipoog vertelde Vonk dat men destijds al zeker wist dat dit een staart was van een echte Veghelse Kuus. Omdat de kuussestaart het symbool is van de Orde van het Stamboekvee werden Prins Hannes D’n Derde en het boerenbruidspaar uitgeroepen tot Beschermheer en Beschermvrouwe van deze belangrijke Veghelse Orde.

 

Klik hier voor de video