De moederbanden: aangrijpende roman over Schijndelse familie Mathijsens

dinsdag 05 februari 2019 18:02

SCHIJNDEL – De familie Mathijsens uit Schijndel staat centraal in de roman De Moederbanden van René den Ouden. Het is het verhaal van een muzikale familie die wordt getroffen door een ongeluk waarna het grote zwijgen begint.

In de jaren zestig bloeit in het Schijndelse gezin van fabrieksarbeiders en klompenmakers een uniek vocaal kwartet op. Met hun grote muzikale talent kunnen zij ontsnappen aan die benauwende wereld. Dan sterft plotseling Anne, de alt-mezzo, na een auto-ongeluk. Het mysterieuze ongeluk, waarover in de familie slechts fluisterend wordt gesproken, ontwricht de prille loopbanen van de anderen.

Veertig jaar later is alleen sopraan Mieneke nog in leven. Om haar geheugen na een herseninfarct te prikkelen, gaat haar zoon Antonie op zoek naar de moederbanden met oorspronkelijke opnamen van het familiekwartet. De muziek maakt weliswaar veel herinneringen en verhalen los en ontrafelt geleidelijk de verborgen familiegeschiedenis, maar meer nog dan de nostalgie voedt die muziek een verlangen naar een zachte dood.