Aanplant grootste voedselbos van Europa in Schijndel

zondag 10 februari 2019 09:01
SCHIJNDEL - Dit weekend was het derde plantweekend voor het grootste voedselbos van Europa. Ruim 100 vrijwilligers hebben de afgelopen weekenden geholpen bij het aanleggen van de eerste contouren.

Het voedselbos ter grootte van 20 Hectare wordt dit jaar aangelegd en zal over 5 tot 6 jaar producten leveren. Het bos is over twee locaties verdeeld. Een van 16 Hectare aan de Hardekamp in Wijbosch en een van 4 Hectare aan de Boschweg in Schijndel. Het initiatief is van Voedselbouw Nederland (voorzitter Wouter van Eck) in samenwerking met Groenontwikkelings Fonds Brabant. Zij huren de grond voor 20 jaar van de Stichting Voedselbos. Het bedrijf Vitam uit Schijndel gaat de geoogste producten afnemen en leveren aan hun 200 klanten in de regio.

Voedselbos
Een voedselbos is een natuurlijk bos met een permanent Ecosysteem, waarbij niet geploegd, bemest, en gespoten wordt. In eerste instantie worden er hagen en bossages geplant daarna de vruchtbomen. Er worden ongeveer een 19-tal soorten bomen geplant die nog niet in Nederland voorkomen.