SMEK – Smullen Met Eerlijke Kost

In samenwerking met Fairtrade Meierijstad gaan we SMEK-ken, Smullen Met Eerlijke Kost. Daarvoor komt één van de beste koks uit de regio naar Meierijstad. Voor het oog van de camera wordt een maaltijd bereid die nagenoeg helemaal bestaat uit fairtrade ingrediënten en streekproducten. Het kookprogramma volgt de seizoenen. De kok bepaalt het menu. SMEK laat het koken zien, maar ook waar de ingrediënten vandaan komen. Telkens zijn er gasten uitgenodigd die met de kok aan de maaltijd meewerken. Tijdens het koken zijn er korte interviews met de kok en de gasten. SMEK wordt opgenomen in de keuken van Zorghoeve ’t Binnenveld.

SMEK ontstond tijdens een kookworkshop van Fairtrade Schijndel. De deelnemers waren zo enthousiast dat ter plekke het idee opkwam om door te gaan met ‘eerlijk koken’ met en voor publiek, maar dan in de vorm van een kookprogramma op TV.

Fair en lokaal

We willen graag eerlijk eten en daar horen ingrediënten bij uit onze eigen omgeving. Etenswaren die van ver komen zijn vaak onder slechte omstandigheden verbouwd en verhandeld. Fairtrade ziet erop toe dat boeren in ontwikkelingslanden hun werk onder goede omstandigheden kunnen doen en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het gebruik van streekproducten sluit daar bij aan. Dat is fair en bovendien duurzaam. En, ook belangrijk, SMEK kookt met de seizoenen mee.

De boodschappenlijst en de recepten staan na elke aflevering op de Facebookpagina van SMEK. (openbaar te bekijken)

De productie van SMEK is in handen van Fairtrade Meierijstad en Omroep Meierij.

SMEK wordt mede mogelijk gemaakt door:
Zorghoeve ’t Binnenveld,
Plus Eijkemans, Schijndel/Uden
Van Zoggel Catering,
Open Coffee ’t Groene Woud

Uitzendingen: