Seniorenraad Meierijstad komt met VerkeersMarkt

SCHIJNDEL – Het kabinet heeft donderdag een plan gepresenteerd om het aantal verkeersdoden de komende jaren terug te brengen tot 0 in 2030. Ook Seniorenraad Meierijstad maakt zich zorgen over het stijgend aantal oudere slachtoffers in het verkeer. Zij organiseert daarom in maart 2019 een VerkeersMarkt. Doel is het  vertrouwen van senioren in het verkeer op te krikken. Dat wil de raad bereiken met opfriscursussen voor auto, scootmobiel en de elektrische fiets.

Statistieken
Volgens het CBS is het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop waarbij senioren bij betrokken  ten opzichte van drie jaar geleden van 255 naar 330 toegenomen. Dat is het hoogste in aantal in jaren en bijna de helft van het aantal doden dat vorig jaar in het verkeer was te betreuren. Vooral onder de oudere senioren is een opvallende stijging te zien. Opvallend is ook dat diezelfde hoogbejaarden zoveel brokken maken. Heel vaak zijn zij lopend of op de (E)-fiets de oorzaak van de ongevallen maar ook het slachtoffer in het verkeer.

De cijfers over ouderen die op hoge leeftijd nog autorijden en daardoor een groter risico lopen op een dodelijk ongeval, zijn zorgelijk. De kans dat zij een ongeluk krijgen is omgerekend per gereden kilometer het hoogst. Zelfs dubbel zoveel als bij jongeren tot 25 jaar. Hun reactievermogen wordt nu eenmaal rap minder. Ogen en oren evenzeer. Het wordt moeilijk om de nek te draaien en over de schouder te kijken. En ouderen zijn nu eenmaal brozer dan jongeren.

VerkeersMarkt
Deze voorlichtingsmiddag is op donderdag 21 maart 2019 vanaf 14.00 uur tot circa 17.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum ’t Spectrum in Schijndel.

You may also like...

%d bloggers liken dit: