Meierijstad pilotgemeente bij aanpak vakantieverblijven

Meierijstad pilot vakantieparken

MEIERIJSTAD – Meierijstad is een van de Brabantse gemeenten die geld krijgt voor de aanpak van verloedering van vakantieparken. Samen met enkele andere gemeenten heeft minister Olongren daar 450.000 euro voor beschikbaar gesteld.

 

 

Sinds donderdag is er een landelijk actieplan om de verloedering van vakantieparken aan te pakken. Onder het plan staan de handtekeningen van onder anderen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en de Brabantse gedeputeerde Erik van Merriënboer. De komende jaren krijgen de provincies van het Rijk jaarlijks elk 100.000 euro om een begin van een oplossing te bedenken.

Oplossing bewoners
Ook stelt minister Ollongren een bijdrage van 450.000 euro beschikbaar aan de Brabantse pilotgemeenten Reusel-de Mierden, Meierijstad, Bergeijk, Rucphen, Oosterhout en Bernheze. Met de bijdrage moet de integrale handhaving worden versterkt, waarbij expliciet aandacht is voor een oplossing voor de bewoners.

LEES OOK: Brabant heeft er een probleem bij: één op drie vakantieparken dreigt te verloederen

De problemen op de vakantieparken zijn ontstaan omdat steeds meer mensen dankzij prijsvechters goedkoop in het buitenland op vakantie kunnen. Omdat de campingeigenaren toch geld moeten verdienen verhuren zij nu ook aan anderen want de vraag is groot.

Hoge heg en slagboom
Vakantieparken liggen meestal in de bossen en trekken al decennia mensen aan die achter een hoge heg en een slagboom onder de radar willen leven. Daar komt nog bij dat de relatief goedkope vakantiehuisjes al tientallen jaren een toevluchtsoord zijn voor mensen die geen geld hebben voor een normaal huis. Sommige parken stroomden vol met probleemfiguren.

Sinds enkele jaren zijn vakantieparken geliefde woonplekken voor arbeidsmigranten uit het voormalige Oostblok. Dit jaar presenteerde de provincie Brabant een nota waaruit bleek dat een derde van de Brabantse parken is verloederd.

Samenwerken
Gemeenten en provincies moeten samen gaan onderzoeken welke vakantieparken wel en niet levensvatbaar zijn en hoe je ondernemers kunt steunen van parken die wel toekomst hebben.

Dan moeten de lagere overheden samen met bijvoorbeeld de GGZ, de politie, het kadaster en de RECRON  gaan onderzoeken wie er allemaal onterecht op een vakantiepark wonen hoe ze kunnen voorkomen dat dat aantal mensen groeit. Belangrijk is dat al die kennis die zo wordt opgedaan wordt gedeeld zodat iedereen daar van kan profiteren. Een groep ambtenaren van alle overheden komt vier keer per jaar bij elkaar om te kijken of iedereen nog op koers ligt.

Het parool van de actie-agenda is: informatie verzamelen, informatie delen en samen een oplossing bedenken voor één van de hardnekkigste problemen van Nederland. De ondertekenaars realiseren zich dat dat jaren gaat duren. Voor de eerste stap nemen ze tot 2020 de tijd.

You may also like...

%d bloggers liken dit: