Nationale Archeologiedagen Meierijstad drukbezocht

SCHIJNDEL – MEIERIJSTAD – In aansluiting op de Nationale Archiefdagen kwam het verleden van Meierijstad tot leven tijdens dit evenement in de Schaapskooi in Schijndel. De dagen werden georganiseerd door het Platform Erfgoed Meierijstad (PEM) bestaande uit de vier heemkundekringen uit Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel en Erp.

Kartrekker
Gerard van Kaathoven is samen met Ruud Hemelaar de kartrekker van de Archeologie Dagen. Hij vertelt: “Elk jaar besteedt de Heemkundekring Schijndel aandacht aan de Nationale Archeologie Dagen. Vorig jaar door het organiseren van een wandeling. Dit jaar wilden we het, in samenwerking met de andere heemkundekringen van Meierijstad, groots aanpakken. Het is een tweedaags evenement geworden, bomvol activiteiten voor jong en oud.” Van Kaathoven was al heel jong op zoek naar schatten in de bodem. “Toen was het oorlogsspullen opgraven op de Schijndelse Heide. Het was onvoorstelbaar, wat je in de jaren zestig en zeventig nog kon vinden. Geweren, kogels, granaten. En als kind heb je geen oog voor gevaar. Ik denk dat ons moeder zich best wel ooit zorgen heeft gemaakt.” De speurtocht naar oorlogsmaterialen was het begin van een levenslange passie, zijn zoektocht naar verborgen schatten in de grond. Van Kaathoven zie je nog altijd met een schop in zijn handen bij elke opgraving in Schijndel en ver daarbuiten. Zo trof hij recentelijk nog Karolingische materialen aan in de Dr. Ariënsstraat waardoor het vast kwam te staan dat Schijndel al rond 800 bewoond was. Zijn passie en liefde voor de archeologie wil Van Kaathoven overbrengen op een jongere generatie.

Uitgebreid kinderprogramma
Tijdens de Archeologie Dagen is er dan ook een uitgebreid programma voor kinderen. Zij konden zelf gaan graven naar schatten of speuren met een metaaldetector. Maar ook zien hoe het leven in de Steentijd eraan toe ging. Acteurs van het Préhistomuseum uit Flémalle brengen die tijd tot leven en leren hoe een vuursteen te bewerken of hoe een dier te vangen met een speer of een boog. Hemelaar: “We zijn heel trots dat zij aanwezig zijn. Ze weten heel veel over de Steentijd en vertellen over het dagelijks leven en de gebruiken in die tijd. Maar er is nog veel meer te doen. Zo kun je grotschilderingen maken, of je eigengemaakte ketting van klei laten bakken. Zaterdag kun je met een Romeinse soldaat op de foto, zondag met een Keltische krijger. En hoe vervaarlijk ze er ook uit zien, ze gaan gewillig op de foto.”

Meer info:
www.heemkundekringschijndel.nl.

 

You may also like...

%d bloggers liken dit: