Van 100 jaar oud sloophout tot nieuwe dakramen

SINT-OEDENRODE – Nieuwe stap in circulaire economie. Op maandag 11 september presenteerde Sloopbedrijf A. van Liempd uit Sint-Oedenrode samen met dakramenfabrikant Velux een nieuw concept waarin 100 jaar oud sloophout is verwerkt in nieuwe dakramen. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt. Momenteel voorzien zij ruim 90 van hun sociale huurwoningen van deze, door FSC als Recycled gecertificeerde, nieuwe dakramen, een belangrijke stap in de richting van circulair bouwen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.

Circulaire economie
Deze productinnovatie speelt in op het Rijksbrede programma circulaire economie. Doel van dit programma is om vóór 2050 een circulaire economie te realiseren. Het hout dat bij de eerste productie van de dakramen van circulair hout werd gebruikt, is afkomstig van meer dan honderd jaar oude huizen uit de Rotterdamse wijk Spangen. Het is de eerste keer dat dakramen van reclaimed hout, die gecertificeerd zijn als Forest Stewardship Council (FSC) 100% Recycled, worden geproduceerd.

Kwaliteit op nummer één
Het hout is met zorg uit oude gebouwen gehaald, waarna het hout verzaagd en voorbereid wordt op het productieproces van een VELUX dakraam. Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat (Post-consumer reclaimed material). “Het grootste voordeel van het hergebruiken van dit hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar verlengen,” vertelt eigenaar en oprichter Arie van Liempd van A. van Liempd Sloopbedrijven. “Vijf jaar geleden hebben wij een prototype van een reclaimed houten raam gemaakt, om te laten zien dat het mogelijk is om gebruikt hout te verwerken in een nieuw product. Nadat VELUX ons benaderde met de wens om reclaimed hout toe te passen in een dakraam hebben we dit samen gezamenlijk verder aangepakt. Het hout voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen die VELUX voor haar producten stelt. Het ontgonnen hout blijkt een goed vochtpercentage te hebben en is daarmee prima geschikt voor hergebruik.”

Hout uit Rotterdam naar Eindhoven
Tot nu toe zijn 100 dakramen geproduceerd met het hout dat ontgonnen is uit 100 jaar oude woningen in de Rotterdamse wijk Spangen. Momenteel worden er hiervan 93 geplaatst op de zolders van sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven. “We kiezen steeds voor de meest duurzame oplossing. Het toepassen van de eerste VELUX dakramen van reclaimed hout in onze woningen in Tivoli in Eindhoven was daarmee voor ons een vanzelfsprekende stap. Onze ambitie is dat we binnen 10 jaar volledig circulair bouwen, onderhouden en slopen. Ik heb er vertrouwen in dat we, als we zo samen kunnen werken, die ambitie gaan halen,” aldus Paul Terwisscha van Scheltinga, directeur Vastgoed van Woonbedrijf.

Over A. van Liempd Sloopbedrijven
Slopen is slopen. Niets is minder waar. Slopen is een vak, aldus A. van Liempd Sloopbedrijven B.V. uit Sint-Oedenrode. Wij slopen niet, wij delven nieuwe grondstoffen. Dit is al meer dan 30 jaar onze slogan. Vanuit een duurzame blik, verantwoorde werkwijze en een sociale houding. Klantgericht, kwalitatief, professioneel en betrokken. Want circulair slopen? Dat begint met jaren ervaring, een vooruitstrevende én respectvolle visie. Vooruitstrevend en duurzaam slopen bij ieder project. Dat staat voorop bij A. van Liempd sloopbedrijven. Want bij ons is circulair slopen goedkoper dan traditioneel slopen! Wij werken dag in dag uit aan maximale waarde creatie in onze projecten. Belangrijk hierin is het realiseren van maximaal hoogwaardig hergebruik van bouwmaterialen. Oftewel: materialen worden hergebruikt waarvoor ze in eerste instantie zijn gemaakt. Een kozijn als kozijn, een deur als een deur. We behandelen onze materialen alsof het nieuwe grondstoffen zijn en ieder product is uniek. Onze dochteronderneming Gebruiktebouwmaterialen.com neemt deze waarde creërende rol op zich en maakt ze daadwerkelijk liquide.

You may also like...

%d bloggers liken dit: