Educatieprogramma Eerde over Tweede Wereldoorlog

EERDE / MEIERIJSTAD – Na het succes van 2017 werd in Eerde ook dit jaar een groots Market Garden WO2- educatieprogramma georganiseerd voor 400 leerlingen uit groepen 7 en 8 (16 klassen) uit Meierijstad. De aanleiding is de luchtlandingsoperatie van 17 september 1944 die de bevrijding van Meierijstad inluidde. Het doel  is om aan deze 16 klassen de geschiedenis van de bevrijding van 1944 – 1945 over te dragen, om meer bewustwording te bewerkstelligen voor het herinneren en herdenken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend! Daarom is voor de kinderen dit educatieve programma ontwikkeld door Airborne Comité Eerde, Reenactmentgroep De Klondikes en Stichting Eerdse Molen in samenwerking met Cultuurkade Meierijstad.

Tijdens deze dag waren re-enactors gekleed in Amerikaanse WO2 parachutistenuniformen aanwezig die in historische militaire voertuigen reden om een ‘toen en nu blik’ van 1944 te geven. Het was een spannend en indrukwekkend programma dat de oorlogsgeschiedenis dichterbij bracht. Elke schoolklas kreeg een route toegewezen en bezocht meerdere locaties. De leerlingen hoorden waargebeurde verhalen over personen die Market Garden echt hebben meegemaakt. Hierdoor konden de kinderen zich nog meer inleven in het tijdsbeeld. Daarbij ging het om de lokale oorlogsverhalen van een Amerikaanse soldaat, een  Eerdse verzetsman, een Nederlandse collaborateur en de Eerdse pastoor.

You may also like...

%d bloggers liken dit: