Stichting fairtradegemeente Meierijstad opgericht

MEIERIJSTAD – De voormalige gemeente Schijndel is sinds oktober 2011 een fairtrade gemeente. De landelijke organisatie fairtradegemeente heeft Meierijstad tot eind 2018 de tijd gegeven om de oude titel te verlengen voor de nieuwe gemeente. De criteria zijn voor een grotere gemeente anders dan voor een kleinere gemeente. Eenvoudig gezegd moeten er meer winkels, horeca, bedrijven en maatschappelijke instellingen voldoen. De drie werkgroepen uit de voormalige gemeenten hebben sinds 24 juli een formele stichting opgericht die het bestuur vormt van de lokale werkgroepen. De Stichting fairtradegemeente Meierijstad bestaat uit Arthur Rijken (Schijndel), Peer Hurkmans (Veghel) en Marianne Bruin (Sint Oedenrode).

Fairtrade gemeente
Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Alle informatie is te vinden op www.fairtradegemeenten.nl. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen.

Werkgroepen aan de slag voor nieuwe titel
Sinds januari 2016 zijn de werkgroepen Schijndel, Veghel en Sint Oedenrode aan de slag om de nieuwe titel te kunnen behalen. Eind juli dit jaar is de balans opgemaakt en de conclusie is ‘dat we er bijna zijn’ aldus Arthur Rijken. Er moet nog minimaal een organisatie gevonden worden in de categorie vrije tijd en recreatie (denk aan Bed&Breakfast, museum of andere vrije tijdsbesteding), nog 3 horeca en nog 5 maatschappelijke organisaties (scholen, zorginstellingen, sportverenigingen). Een van de criteria is het hebben van een werkgroep die initiatieven neemt om de titel te behalen en te behouden. Meer info via fairtrademeierijstad@gmail.com.

You may also like...

%d bloggers liken dit: