Boeren, burgers en buitenlui in Jan Heestershuis

Kees Bastiaans, ‘Kermis in Brabant’

SCHIJNDEL – In het Museum Jan Heestershuis zijn van 8 juli t/m 30 september 2018 een tweetal nieuwe exposities te zien. ‘Boeren, burgers en buitenlui’ met 45 werken van verschillenden Brabantse schilders en ‘Kijkje in de keuken’ met werken van Marian van Esch uit Schijndel.

Boeren, burgers en buitenlui
Dit was de uitroep waarmee – naar verluidt – van oudsher de omroeper de aandacht van het publiek trok bij het brengen van belangrijk nieuws. Met deze drie begrippen was in feite iedereen uit de gemeenschap genoemd. Het is een veelzijdig en omvangrijk thema, wat in deze expositie is teruggebracht tot het schetsen van een beeld van het wonen, leven en werk van deze drie categorieën. De 45 werken van verschillende Brabantse schilders variëren van boerderijen tot buitenhuizen en woonwagens en van portretten van boeren tot zigeuners en gegoede burgers. Het zijn schilderijen uit grofweg de eerste helft van de 20 e eeuw, uitgevoerd in verschillende stijlen, afkomstig uit verschillende collecties. Er zijn werken van Jan Heesters en een enkel werk van Dorus van Oorschot uit eigen collectie en schilderijen van onder anderen Reinier Pijnenburg, Marinus Dillen, Cees Timmering en Harry Maas uit Eindhoven Museum. Maar ook is een aantal werken van Kees Bastiaans uit particuliere collecties opgenomen. Daarbij ook werken die – toepasselijk in deze periode – over de kermis gaan.

Marian van Esch, ‘Kijkje in de ‘keuken

Kijkje in de keuken
Marian van Esch (Schijndel, 1959) heeft in het jaar 2015 als ‘Project 365’ iedere dag een schilderijtje gemaakt, wat ze dagelijks publiceerde op social media. “Het project was ’n uitdaging. Tijdsdruk, daglicht, prestatie, vertrouwen, loslaten, etc. speelden allemaal een rol. Nog maar twee uur daglicht en een schilderijtje dat af moet, gefotografeerd en geplaatst, elke dag. Het verandert
je kijk, leert je om snel te werken en dingen te laten ontstaan, te laten zijn, en tegelijkertijd kritisch te blijven. Zoals iedere dag anders was, zijn de doekjes dat ook. Toch vormen ze een geheel als maand, wanneer je kijkt naar terugkerende kleuren, patronen en thema’s, maar ook als jaar. Kijk maar eens naar de seizoenen die je op de schilderijtjes ziet verstrijken.” In het kader van het thema-jaar ‘Brabant Celebrates Food’ zijn nu de doekjes van september 2015 met het thema voedsel, heel toepasselijk in de keuken van het Jan Heestershuis tentoongesteld.

Algemene informatie
Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, 073-5492276 www.museumjanheestershuis.nl. Openingstijden: di. t/m zo. 13.00 tot 17.00 uur.

You may also like...

%d bloggers liken dit: