Tentoonstelling over 120 jaar Fransen in Erp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ERP – Dit seizoen besteedt Heemkundekring Erthepe veel aandacht aan het 120-jarig bestaan van de mengvoederfabriek van Fransen-Gerrits. Als afsluiting van het thema is er in de weekenden van 5/6   mei en 12/13 mei een tentoonstelling in en om het Raadhuis van Erp (Hertog Janplein 9).

Het mengvoederbedrijf van Fransen ontstond in 1897. Bert Fransen, de zoon van een smid in Vierlingsbeek, kocht de windmolen aan de Watermolenweg die dateerde uit 1849. Hij had niet kunnen bevroeden, dat het bedrijf dat hij stichtte, zo lang zou voortleven. Dankzij het ondernemerschap van hem en zijn opvolgers en de keuzen die zij maakten, kon het bedrijf zich ontwikkelen tot een van de grootste mengvoederbedrijven in de regio. Door op tijd te moderniseren hield het bedrijf stand. Bert schafte om minder afhankelijk te zijn van de wind in 1929 een dieselmotor aan. Zijn zoon Johan stapte tijdens de oorlog over op een elektromotor. Op 3 december 1949 werd de molen van Fransen in een storm onherstelbaar beschadigd. Dat was mede de aanleiding om de volgende stap te zetten: het bouwen van een nieuwe fabriek naast het molenaarshuis aan de Brugstraat. Langs de verharde weg van Erp naar Gemert, net over de brug. Die fabriek werd na 1972 onder leiding van Huub sr. verder uitgebouwd tot de imposante fabriek die tegenwoordig mede het silhouet van Erp bepaald. De bouw van een op- en overslagbedrijf in Oss en samenwerking met de Ripse familie Gerrits bleken een goede manier om zich staande te houden in de sterk concurrerende veevoedermarkt.

In de tentoonstelling in en om het Raadhuis van Erp kunt u, aan de hand van foto’s en documenten, de ontwikkeling zien die het bedrijf sinds 1897 heeft doorgemaakt. De expositie is op zaterdag 5 en 12 mei geopend van 13.00-17.00 uur. Op zondag 6 en 13 mei van 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

%d bloggers liken dit: