46ste Nationale Molendag

MEIERIJSTAD – Vandaag en morgen (12 en 13 mei) is de 46ste Nationale Molendag. Dit jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. Naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. In Noord-Brabant doen ruim 80 molens mee. Wij namen een kijkje in Schijndel bij de Catharinamolen aan de Hoofdstraat en de Molen aan De Pegstukken. De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Catharina molen in Schijndel Foto: Pascal van Oers

Catharinamolen
De Catharinamolen aan de Hoofdstraat in Schijndel is een ronde stenen beltkorenmolen. Ze werd gebouwd in 1836 door een drietal families als beleggingsobject. Ze is tot 1957 in bedrijf geweest. Hoewel de molen in 1978 gerestaureerd werd, werd er nauwelijks mee gewerkt waardoor opnieuw verval intrad. Herstel volgde in 1987 maar ook daarna bleef de molen vrijwel werkloos waardoor het verval opnieuw toesloeg. In 2011-2012 is de molen uitgebreid gerestaureerd. Sinds 2014 wordt er weer regelmatig op zaterdagen gedraaid met de molen. (bron: Wikipedia)

Molen De Pegstukken in Schijndel Foto: Pascal van Oers

Molen De Pegstukken
De molen is in 1845 gebouwd in opdracht van familie De Backer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de molen in de vuurlinie te liggen, waarbij hij flinke schade heeft opgelopen, die echter is hersteld. Na aankoop van de molen door de gemeente in 1967 van de familie De Backer is de molen gerestaureerd. In de loop der jaren is er op korte afstand van de molen nogal veel bebouwing verrezen, waardoor de zichtbaarheid en de windvang zijn afgenomen. (bron: Wikipedia)

 

 

 

Kijk voor alle foto’s van de Nationale Molendag in Schijndel in ons fotoboek.

You may also like...

%d bloggers liken dit: