KPJ-Veteranensportdag op 10 juni in Zijtaart

ZIJTAART – Een volstrekt uniek gebeuren vindt op zondag 10 juni op de velden van voetbalclub VOW in Zijtaart plaats. Op deze dag herleven de historische RKJB en KPJ sportdagen uit de ‘60er en ‘70er jaren. De nostalgie zal tijdens dit evenement in volle glorie hoogtij vieren. Het wordt een sportdag met een programma zoals het gebruikelijk was in die jaren. Ritmische oefeningen op muziek, volksdansen en gemengde volksdans. “Ook het spectaculaire onderdeel, de piramidebouw ontbreekt niet op deze sportdag”, zegt Nico Rovers, de speaker van het evenement. “Anno 2018 wordt de piramide echter niet meer zo hoog gebouwd als vijftig jaar geleden. Toch blijft het ieder jaar weer een prachtig gezicht om deze menselijke bouwwerken te bekijken”.

Massademonstraties                                                                                                                                                        De KPJ’ers die op 10 juni acte de présence geven, trainen al maanden voor de Veteranensportdag. Via  dvd’s worden  de bewegingen die bij de oefeningen horen in de verschillende afdelingen aangeleerd. De eerste veteranensportdag vond plaats in 1985 in Vorstenbosch, sindsdien wordt de sportdag ieder jaar in een plaats ergens in Brabant georganiseerd. Lag de gemiddelde leeftijd van de deelnemers en deelneemsters in de beginjaren tussen de 40 en 50 jaar, vandaag de dag bedraagt deze tussen de 70 en 75 jaar. Volgens Rovers gaan de oefeningen gaan ook niet meer zo soepel als in vroegere jaren, daarom is de moeilijkheidsgraad  aangepast naar de leeftijd. Toch is het volgens hem ieder jaar weer een geweldig gezicht om de massademonstraties te bewonderen. Extra mooi is dat iedere damesafdeling in dezelfde kleur rokken deelneemt waarmee vroeger aan de sportdagen werd deelgenomen. De heren komen in een blauwe broek met witte bies en een blouse met opgestroopte mouwen.

Jurering                                                                                                                                                                            Vanuit heel Brabant, Gelderland en Limburg komen zo,n 575 oud KPJ leden naar Zijtaart om te strijden om de ereplaatsen. Ongeveer 35 dames en herenclubs uit 24 plaatsen nemen deel aan deze dag. Uit de regio nemen behalve Zijtaart ook Loosbroek, Dinther en Uden deel. Op de dag worden tussen 10.00 uur en 13.00 uur de onderdelen door een deskundige jury beoordeeld. Ook worden dan de atletiekonderdelen gedaan, de dames balwerpen en de heren kogelstoten en de series 80 meter. De heren gaan in de series touwtrekken strijden om de plaatsen in de halve finale en de finale die ‘s-middags worden gehouden. Om 13.30 uur vindt de officiële opening plaats, daar presenteren alle afdelingen zich voor het publiek.

Vrije oefeningen                                                                                                                                                                 Na het Wilhelmus worden de massademonstraties van alle onderdelen gedaan, vooral de gecombineerde oefening, waarin de dames en heren op dezelfde muziek andere bewegingen maken is een van de hoogtepunten. De vrije oefeningen waarbij de afdelingen zelf de bewegingen bij de muziek hebben gekozen is altijd een verrassend onderdeel. De sportdag wordt rond 16.30 uur afgesloten met de prijsuitreikingen.

 

 

 

 

 

 

You may also like...

%d bloggers liken dit: