Kinderen op 10 scholen in Meierijstad krijgen buiten les op Nationale Buitenlesdag

MEIERIJSTAD – Op tien basisscholen in de gemeente Meierijstad krijgen leerlingen op 10 april buiten les. De tien scholen doen mee aan de Nationale Buitenlesdag. Dat is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Buiten les krijgen, stimuleert niet alleen beweging. Maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas.

 

(Foto Nationale Buitenlesdag, © Jessica de Lepper)

De basisscholen die meedoen, zijn in Veghel: De Bunders en De Leme. In Schijndel: De Heijcant, ’t Kwekkeveld, ‘t-Talent en De Regenboog. En in Sint-Oedenrode: Odaschool voor basisonderwijs, de Kienehoef, Dommelrode en BS Franciscus.

Heel Brabant telt 854 basisscholen. Daarvan doen er dit jaar driehonderd mee aan de Nationale Buitenlesdag. Een stijging ten opzichte van vorig jaar. Toen deden 229 Brabantse scholen mee. Volgens de organisatoren een signaal dat er steeds meer aandacht komt voor gezondheid en buitenlessen.

Groene, gezonde schoolpleinen
Op 10 april, Buitenlesdag dus, wordt voor Brabantse scholen ook de subsidieregeling ‘Schoolpleinen van de toekomst’ opengesteld. Groene ‘schoolpleinen van de toekomst’ hebben verschillende voordelen: zo zijn ze bijvoorbeeld gezond, aantrekkelijk en leerzaam en bevorderen ze de biodiversiteit. Ook ze leveren een bijdrage aan het klimaatbestendig maken van de leefomgeving.

Om die redenen willen verschillende partijen waaronder de provincie en vier waterschappen Brabantse scholen een steuntje in de rug geven om hun schoolplein te vergroenen. Dit door bijvoorbeeld tegels te vervangen door bomen en struiken. Hiervoor is de komende vier jaar 2,5 miljoen euro beschikbaar. Dit jaar kunnen de eerste vijftig basisscholen daar al van meeprofiteren.

You may also like...

%d bloggers liken dit: