Uurke plat en Breek de Week: ode aan Brabantse werkers

 

MEIERIJSTAD – Radiopresentator Piet Pels en technicus Peter de Laat presenteren woensdag Uurke Plat en Breek de Week. Programma’s waarin het Brabants dialect centraal staat.  Deze aflevering staat in het teken van beroepen.

’n Uurke Plat is een programma in Brabants dialect met als hoofdmoot dialectmuziek. Op 6 oktober 1996 was de eerste aflevering met het liedje “Rijk” van Ad de Laat. Daarna is er wekelijks een programma gevolgd tot op de dag van vandaag. Later kwam daar Breek de Week bij.

Uitgebreide ‘speullijst’

Piet Pels en Peter de Laat hebben een uitgebreide ‘speullijst’ gemaakt met dialectliedjes waarin een beroep het onderwerp is. Met een nijvere bevolking als de Brabantse was dat geen grote moeite. Onze volkszangers hebben altijd odes gemaakt aan de werkende klasse.

Liedjes over mensen in de bouw zoals ‘De Metselaar’ van Huub Sterken. Bakkers komen voorbij (Van den Bakker van Dommelvolk bijvoorbeeld) en natuurlijk klompenmaker want daar is Meierijstad groot mee geworden. We horen onder anderen Jenniske de klompenmaker van Gert van Boxtel. De organist, de kapper, de jager, de postbooi en de pliesie. Ze worden allemaal geëerd in de liedjes die Piet Pels en Peter de Laat met zorg hebben uitgezocht.

Uitzendtijden

Uitzendtijden: woensdag van 19.00 – 20.00 uur (Uurke plat) en van 20.00 – 21.00 uur (Breek de week). Deze programma’s worden op zondagochtend van 09.00 – 11.00 uur herhaald.

Zenderoverzicht RADIO
UITZENDKANALEN EN FREQUENTIES VOOR KERN SINT-OEDENRODE en bijbehorende kernen
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ KANAAL 365

Kabel: 87.5 FM – KPN Digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796
UITZENDKANALEN EN FREQUENTIES VOOR SCHIJNDEL en WIJBOSCH
ZIGGO Digitaal kanaal 914 en Ci+ KANAAL 365

Kabel: 87.5 FM – KPN Digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796
UITZENDKANALEN EN FREQUENTIES VOOR VEGHEL en bijbehorende kernen
ZIGGO Digitaal kanaal 917

Kabel: 87.5 FM – KPN Digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

You may also like...

%d bloggers liken dit: