Schijndel veel ouder dan gedacht: ‘Het zal toch niet waar zijn’

SCHIJNDEL – In misschien wel heel Noordwest-Europa wordt met spanning gekeken naar archeologische vondsten in Schijndel. De heemkundekring maakte vanmorgen bekend dat er scherven zijn gevonden uit de Karolingische tijd, zeg maar de negende en de tiende eeuw. Uit die periode is heel weinig bekend. Het betekent in ieder geval dat Schijndel veel eerder bewoond werd dan werd gedacht.

Amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven deed de eerste vondst. Hij werd door de gemeente Meierijstad uitgenodigd te gaan kijken in een bouwput aan de DR. Ariensstraat. “Het was zaterdagmorgen en ik had weinig tijd. Eerlijk gezegd hoopte ik dat er niks te vinden zou zijn”, aldus Van Kaathoven.

‘Ik hoopte dat ik niks zou vinden’

Maar meteen bij aankomst zag hij aan de oppervlakte een scherf uit de tijd van Karel de Grote. Gerard belde collega’s en samen gingen ze nog dezelfde ochtend aan het onderzoeken. “Op een gegeven moment dacht ik: het zal toch niet waar zijn”, zegt Van Kaathoven.

Neanderthalers

In totaal vonden ze 25 scherven uit die Karolingische tijd. Dat is bijzonder want er zijn wel vondsten gedaan uit de Romeinse tijd, enkele honderden jaren daarvoor, maar uit de negende en tiende eeuw is in Noordwest-Europa weinig overgebleven. In Schijndel zijn wel eens sporen van Neanderthalers gevonden. “Die zijn ouder, maar Neaderthalers trokken rond. Uit de scherven die we nu hebben gevonden blijkt dat er in de negende en tiende eeuw een nederzetting was in Schijndel”, aldus van Kaathoven. In oude geschriften wordt Schijndel voor het eerst in 1233 genoemd. Het dorp blijkt dus veel ouder.

De bouwput is inmiddels dichtgegooid, de scherven worden in het najaar tentoongesteld. Van Kaathoven en zijn collega-amateurarcheologen weten zeker dat er in de oppervlakte van Schijndel veel meer sporen moeten zijn van de Karolingische nederzetting. Om dat te ontdekken zullen ze moeten wachten kans om een bouwput in te gaan.

You may also like...

%d bloggers liken dit: