Indrukwekkende toneelvoorstelling in Alzheimercafé

VEGHEL – Vier acteurs uit de gemeente Laarbeek weten de bezoekers van hun voorstelling “Zoeken” diep te raken. Daarin spelen zij korte scenes uit het leven van een man met dementie. Zij zijn uitgenodigd om op 20 maart in het Alzheimercafé in het Pieter Brueghelhuis Veghel te komen spelen. De deuren gaan open om 19.00 uur, de voorstelling begint om 19.30 uur.

 

De scenes zijn ontstaan door de vraag of het dorp of de stad waarin mensen met dementie wonen en leven dementievriendelijk is. Zijn de inwoners in staat om mensen met dementie een veilige omgeving te bieden? De toegang tot het Alzheimercafé is gratis. Mensen die geen vervoer hebben, kunnen tijdens kantooruren bellen naar ONS welzijn op telefoonnummer 088-3742525.

Herkenning

Met hun pakkende spel laten de acteurs zien wat iemand met dementie meemaakt in allerlei dagelijkse situaties. De reacties van de kassière en de ongeduldige klant in de supermarkt op de man met dementie die in de war raakt en daardoor niet meer weet hoe hij moet pinnen, wordt treffend neergezet. De ongelukkige manier waarop de politieagent reageert, als de dwalende man in badjas naar het politiebureau wordt gebracht, wekt bij het publiek een gevoel van verontwaardiging op: “Zo ga je toch niet met mensen om. Snap je dan niet wat er aan de hand is?” Veel herkenning is er tijdens de scenes waarin de man en zijn vrouw elkaar niet begrijpen en elkaar verwijten maken en waarin zij samen gaan kaarten bij de buren. De machteloosheid van de mantelzorgers komt goed tot uiting in de scenes met de buren en het gesprek tussen moeder en dochter.

Napraten en informatie

Na de pauze gaan enkele beroepskrachten, die in hun werk te maken hebben met dementie, in gesprek met de mensen in de zaal. Uit eerdere reacties blijkt dat de gespeelde situaties niet overdreven zijn, maar echt gebeuren. De samenleving is nog niet goed ingespeeld op het herkennen van dementie en kan er nog lang niet altijd goed op reageren. De familie van mensen met dementie lopen tegen veel problemen aan en weten vaak niet waar ze de oplossing moeten zoeken. De bezoekers van het Alzheimercafé krijgen ook te horen waar zij terecht kunnen met hun vragen waar zij elke dag tegenaan lopen.

 

 

 

 

 

 

You may also like...

%d bloggers liken dit: