Comité geen voorstander landelijke Sintintocht Veghel

VEGHEL – Het Sint Nicolaascomité in Veghel is helemaal niet gecharmeerd van de wens van VVD’er De Laat om de landelijke Sinterklaasintocht in Veghel te laten plaatsvinden.

Dat blijkt uit de woorden van voorzitter Mies Jonkers. Hij wordt er de hele vrijdagmorgen al over bevraagd en hoort het nieuws van anderen terwijl er met het comité niet eens is overlegd. Ook is hierover nog geen contact geweest met de gemeente en ook De Laat heeft zich niet bij het comité gemeld. “Ik hoor het ook maar op de radio”, aldus Mies Jonkers.

Het Veghelse Sint Nicolaascomité hecht volgens hem veel waarde aan de oude traditie met de echte zwarte pieten en wil die discussie niet voeren. “Wij werken met veel vrijwilligers en zien een landelijke overname van dit mooie Veghelse kinderfeest niet zitten. Je loopt kans hen kwijt te raken”. Hij overweegt eerst eens in gesprek te gaan met B&W of vertegenwoordigers van de gemeente.

 De VVD wil de Sinterklaasintocht in Meierijstad laten plaatsvinden nu veel gemeente hebben laten weten dat zij voor de eer passen. De reden is dat voor- en tegenstanders van Zwarte Piet de intocht aangrijpen om te demonstreren. “De sinterklaasintocht is een fantastische traditie en het is geweldig als kinderen in Meierijstad dit unieke evenement van dichtbij mee kunnen maken”, aldus VVD’er De Laat op de Facebookpagina van zijn partij.

Verharde discussie

“Daags na de gemeenteraadsverkiezingen werd het treurige nieuws naar buiten gebracht dat nog geen enkele gemeente zichzelf kandidaat heeft gesteld voor de intocht. De NTR zendt al 66 jaar de landelijke intocht uit op televisie, maar die traditie staat nu onder druk. Ongetwijfeld vanwege de verharde discussie en de vele demonstraties die de laatste jaren een schaduw over het kinderfeest hebben geworpen”, schrijven de liberalen.

VVD Meierijstad wil dat de gemeente zich sterk maakt om de landelijke intocht in Meierijstad te organiseren. “We hebben in onze gemeenten al jaren ervaring met geweldige Sinterklaasintochten. Met name in Veghel onthalen ze Sinterklaas al jaren op grootse wijze. Kinderen in het hele land kunnen dan genieten van Sinterklaas in Meierijstad. En kinderen in Meierijstad maken een uniek evenement van dichtbij mee. Iets wat ze hun leven niet vergeten”, aldus VVD raadslid De Laat.

Meierijstad op de kaart zetten

De VVD roept de gemeente op om initiatief te tonen en de samenwerking op te zoeken met de actieve Sinterklaasverenigingen in de gemeente. De Laat: “Het is een unieke kans om Meierijstad op de kaart te zetten. Laten we de traditie op een positieve manier benaderen en in Meierijstad een voorbeeld geven van hoe het kan: een feestelijk evenement voor kinderen, met Sinterklaas, de pakjesboot en natuurlijk zwarte Piet.”

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

%d bloggers liken dit: