Subsidie om volkskundig werk Bernard van Dam te digitaliseren

 

 

 

 

 

 

 

EERDE – Bernard van Dam uit Eerde leefde van 1881 tot 1958. Tijdens zijn leven schreef hij vooral over de Brabantse volkskunde. De gemeente Meierijstad heeft 3500 euro uitgetrokken om het werk van Van Dam te digitaliseren.

Van Dam werd vooral bekend door zijn boek “Oud-Brabants Dorpsleven”, het wonen en werken op en de cultuur van het Brabantse platteland in beeld en woord vastgelegd. Daarin is  veel aandacht voor het hart van het huidige Meierijstad.

Van Dam heeft vele artikelen gepubliceerd over Brabantse volkskunde. Hij illustreerde die artikelen vaak met eigen tekeningen. Hij publiceerde onder meer in tijdschriften zoals de R.K. Boeren- en Tuindersstand, Boer en Tuinder, Journalia, Avicultura, St. Ambrosius, St. Jansklokken en Brabants Heem.

Onder het pseudoniem Bram Brom schreef hij voor de Nederlandse militairen in Indië in “Den Ooiver in battledress”. Hierin wist hij het meest eenvoudige dorpsgebeuren op te blazen tot een smeuïg stukje proza.

You may also like...

%d bloggers liken dit: