Lezing over de Zouaven

SINT-OEDENRODE – De heemkundige kring De Oude Vrijheid houdt dinsdag 20 februari een lezing over de Zouaven. De lezing begint om 20.00 uur en is in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode. Zouaven waren soldaten in het leger van de paus. Vanuit Rooi zijn in de 19de eeuw 17 mannen vertrokken om in het leger van de Paus dienst te nemen.

De heer Wolfs geeft deze lezing. Als vrijwilliger bij het Zouavenmuseum in Oudenbosch is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de pauselijke Zouaven en de voorwerpen en documenten die in het Zouavenmuseum worden geëxposeerd.  Sinds het optreden van IS in het Nabije Oosten is de interesse in de vrijwilligers in de 19e eeuw, die streden voor een doel met een grote godsdienstige component stijgend.

De Zouaven vormden een regulier leger, in dienst van de Pauselijke staat, te vergelijken met bijvoorbeeld het Franse en het Italiaanse leger. In de lezing gaat de heer Wolfs in op de Italiaanse eenwording, de RK kerk in Italië na de Franse Revolutie, de situatie van de Rooms-Katholieken in Nederland sinds 1848, het Mentana-vaandel dat vervaardigd is naar aanleiding van de slag bij Mentana in 1867.

 

 

You may also like...

%d bloggers liken dit: